Ρώσοι επιστήμονες ανέπτυξαν νέες ουσίες για τη θεραπεία του καρκίνου

Ειδικοί του Πολυτεχνείου του Μέγα Πέτρου της Αγίας Πετρούπολης (SPbPU), μαζί με συναδέλφους τους από άλλα πανεπιστήμια, συνέθεσαν νέες ενώσεις για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης κακοήθων όγκων – συγκεκριμένα, αποδείχθηκαν πολλές φορές πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές για το μελάνωμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bioorganic Chemistry.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, αλλά πολλοί τύποι καρκίνου είναι ιάσιμοι με έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας είναι η χημειοθεραπεία, η οποία επιτρέπει την καταστροφή των όγκων με επιθετικές χημικές ουσίες. Αλλά τα παραδοσιακά φάρμακα χημειοθεραπείας είναι πολύ τοξικά, οπότε σήμερα οι επιστήμονες βρίσκονται αντιμέτωποι με το έργο της ανάπτυξης ασφαλέστερων φαρμάκων, σημείωσε η SPbPU.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το SPbPU, συνέθεσε νέα παράγωγα πυρρολοθειενοπυριμιδινικών ενώσεων με δυνητικά υψηλή βιολογική δραστηριότητα.
Η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών κατά των καρκινικών όγκων αξιολογήθηκε από ειδικούς τόσο με τη χρήση κυτταροκαλλιεργειών μελανώματος in vitro, όσο και κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έξι ενώσεις έδειξαν σημαντική αντικαρκινική δράση έναντι κυττάρων μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου. Και η πιο αποτελεσματική ένωση είναι τέσσερις φορές πιο δραστική από τις παραδοσιακές ουσίες στη μείωση του όγκου των όγκων που έχουν προκύψει στο μοντέλο του μελανώματος σε ποντίκια.

Το πανεπιστήμιο σημείωσε ότι, ως αποτέλεσμα των πειραμάτων σε πειραματόζωα, δεν διαπιστώθηκαν παθολογικές αλλαγές στα κύρια όργανα (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, σπλήνα και νεφρά), γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει γενική τοξικότητα του υλικού.

Όπως δήλωσε η Άννα Ρογκόβα, μία από τους συγγραφείς της ανάπτυξης, βοηθός έρευνας στο Εργαστήριο νανο- και μικροενθυλάκωσης βιολογικά ενεργών ουσιών στο SPbPU:

Οι συντιθέμενες ενώσεις θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών. Η εφαρμογή τους θα δημιουργήσει επίσης τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό και την κλιμάκωση των τεχνολογιών παραγωγής εγχώριων φαρμακευτικών προϊόντων και θα εφαρμόσει την υποκατάσταση των εισαγωγών στη φαρμακοβιομηχανία.

Τώρα οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστερα την ασφάλεια των παραγόμενων ενώσεων. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται η διεξαγωγή προκλινικών και κλινικών μελετών.

Στις εργασίες συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από το Πολυτεχνείο του Μέγα Πέτρου της Αγίας Πετρούπολης, το Πανεπιστήμιο ITMO, το Ινστιτούτο Οικολογίας και Γενετικής Μικροοργανισμών του Παραρτήματος Ουράλ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το PSNIU, το Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο Z. Αλφιόροφ, το Πολυτεχνείο του Περμ και το Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ογκολογίας, Αιματολογίας και Μεταμοσχευτικής Ραΐσα Γκορμπατσιόβα.