Το κράτος δικαίου και η καθυστερημένη απονομή Δικαιοσύνης

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Είναι εύηχο να μεταβαίνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι μας στις Βρυξέλλες και να παινεύονται για τις αλλαγές  που έχουν γίνει για το κράτος δικαίου στην Κύπρο,  για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα τινά. Ωραία τα λόγια, ωραίοι και οι διθύραμβοι πως πάμε καλά, αλλά στην πράξη η κατάσταση χωλαίνει και υποφέρουν οι πολίτες οι οποίοι θεωρούν την δικαιοσύνη ως το έσχατο καταφύγιο για να βρουν το δίκαιο τους.

Ένα  Κράτος δικαίου με ελλειμματική και καθυστερημένη απονομή της δικαιοσύνης δεν λογίζεται δίκαιο. Το φαινόμενο καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας.Γιατί όταν η απονομή της δικαιοσύνης αργεί τότε δεν είναι δικαιοσύνη.

Κραυγαλέο παράδειγμα η  περίπτωση της άγριας δολοφονίας του Θανάση Νικολάου που οι σκοπιμότητες κάποιων τον ήθελαν να “ενοχοποιείται” ως αυτόχειρας. Ωστόσο  χάρη στο κουράγιο και στην επιμονή της μάνας του, αποκαλύφθηκε μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια πως δολοφονήθηκε. Και μάλιστα με τον πιο  ειδεχθή τρόπο.

 Πόσο θα διαρκέσει η εκδίκαση του δήθεν σκανδάλου του αιώνα;

Την ίδια ώρα, από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και από αναβολή σε αναβολή βρίσκεται η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης των πολιτογραφήσεων που αφορούν στον  τέως πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη,  στον τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη και στον Αντώνη Αντωνίου διευθυντή εταιρείας του δεύτερου. Ο τέταρτος ύποπτος, ο γνωστός δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζη,  απαλλάχθηκε πανηγυρικά των κατηγοριών εναντίον του όταν απέδειξε την πλάνη και αποκαλύφθηκε  το μονταρισμένο βίντεο του Αλ Τζαζίρα στην περίπτωση του.

Τώρα ενώ η δίκη των τριών θα συνεχιζόταν στις 10 Ιουνίου,  τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη Τρίτη νέα αναβολή για τις 7 Οκτωβρίου 2024. Δηλαδή θα κλείσουν τέσσερα χρόνια και κάτι μέρες χωρίς η  εκδίκαση της υπόθεσης να ολοκληρώνεται. Για μια υπόθεση για την οποία, έγινε τόσος θόρυβος, τόση προβολή, να παρατηρείται τέτοια μεγάλη καθυστέρηση;

Μήπως κάποιοι δεν θέλουν την σύντομη εκδίκαση της για να μην αποκαλυφθούν οι όποιες σκοπιμότητες και ανατραπούν πολλά από τα λεγόμενα; 

 Η υπόθεση

Όπως είναι γνωστό, τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή ένα μονταρισμένο βίντεο του Καταρινού καναλιού Αλ Τζαζίρα και με αποκαλύψεις διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που κάποιοι «έξυπνοι» βουλευτές διέρρευσαν παράνομα,  βρέθηκαν να κατηγορούνται τέσσερα άτομα ως οι πλέον διεφθαρμένοι της χώρας. Το θέμα προβάλλονταν καθημερινά και βρέθηκαν ουκ ολίγοι αναλυτές, αρθρογράφοι, βουλευτές  ακόμα και κρατικοί αξιωματούχοι να τους λοιδορούν,  να τους υβρίζουν και να αποφαίνονται ως δημόσιοι κατήγοροι και δικαστές πως είναι ένοχοι για διαφθορά.

Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη πολλών, οι απαράδεκτα εξωφρενικές  δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και αργότερα Υπουργού Δικαιοσύνης  (επί διακυβέρνησης Ν.Αναστασιάδη)  Κυριάκου Κούσιου περί  «συμμορίας Τζιοβάννη» .  Κακοήθεις δηλώσεις και άλλα τινά που εμπλούτιζαν το ανθολόγιο των υβριστών  εναντίον τεσσάρων ατόμων  που τους στέρησαν την ευκαιρία  να αμυνθούν ή να τύχουν μια σύντομης και δίκαιης δίκης.

 Όπως προαναφέραμε, ο τέταρτος αθωώθηκε και τώρα εμφανίζεται ως συνήγορος του τρίτου κατηγορούμενου Αντώνη Αντωνίου.

 Άνθρακες ο θησαυρός

Για δύο χρόνια γίνονταν έρευνες για τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο του κράτους Δημήτρη Συλλούρη και δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ να επωφελήθηκε από τις πολιτογραφήσεις σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς και τις διαδόσεις κάποιων ότι καρπώθηκε  δεκάδες εκατομμύρια. Φύλλο και φτερό έκαναν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και των υπολοίπων. Τους κατάσχεσαν τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές ενώ μπλόκαραν και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στερώντας τους το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα δικά τους χρήματα.

Άνθρακες ο θησαυρός για το δήθεν αντίτιμο της διαφθοράς.

Όταν μετά από  δύο χρόνια  που ολοκληρώθηκαν οι έρευνες η Νομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα ο Γ.Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας γιατί δεν είχαν την ευαισθησία να επισπεύσουν την εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να λάμψει η αλήθεια; Πλείστες δικαιολογίες και προφάσεις προβλήθηκαν προκειμένου η εκδίκαση της υπόθεσης να αναβάλλεται. Τέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά καθότι όλοι οι κατηγορούμενοι πέραν της ψυχολογικής αναστάτωσης επιβαρύνονται και οικονομικά.

Να σημειώσουμε ότι ακολούθησαν οι αλλαγές στα δικαστήρια και στη δικαστική εξουσία και όλοι ανέμεναν πως επιτέλους η υπόθεση αυτή θα προωθείτο. Άλλαξε ο δικαστής και ανάλαβε νέος ο οποίος σίγουρα δεν ευθύνεται για την απαράδεκτη καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης .

Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στη  Νομική Υπηρεσία και στις  υπεράριθμες και ανεξέλεγκτες εξουσίες που έχουν τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Β.Γ.Εισαγγελέας.

Το γεγονός ότι προχωρούν κατά το δοκούν και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν  στην αναστολή ποινικών διώξεων ενώ άλλες περιπτώσεις στέλνονται για εκδίκαση και χρονίζουν, είναι ένα ζήτημα που οφείλει η πολιτεία να διορθώσει.

Υποσχέσεις δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές και από βουλευτές για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα προχωρούν με ρυθμό χελώνας.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Η απαράδεκτη καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης είναι όπως το μαρτύριο της σταγόνας για τους κατηγορούμενους οι οποίοι αναμένουν πότε θα τελειώσει ο Γολγοθάς τους για να αποτινάξουν από πάνω τους τις άδικες κατηγορίες εναντίον τους ή να δικαιώσουν τους επικριτές τους.

Άπειρες φορές η οριστική κατάληξη μίας δικαστικής υπόθεσης βρίσκει τους πρωταγωνιστές της ανήμπορους να παρακολουθήσουν τη δίκη και  τη συνέχεια αναλαμβάνουν οι απόγονοι. Δεν θα είναι ασφαλώς κοινοτυπία να αναφέρουμε ότι η δικαιοσύνη αποτελεί τη βάση για τη Δημοκρατία και, όταν η πρώτη δεν απονέμεται σωστά και στην ώρα της,  υπονομεύει άμεσα τη δεύτερη.Την ίδια τη Δημοκρατία.

Οι πολίτες  δυστυχώς αντιμετωπίζουν  τη Δικαιοσύνη όχι μόνο ως τον χώρο εκκαθάρισης αντιδικιών ή ως καταφύγιο των αδικημένων, αλλά και ως ένα Γολγοθά, ορισμένες φορές χωρίς τέλος.

Η κατάσταση αυτή έχει ως παρεπόμενα να κλονίζεται η  εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη .

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι μετρήσεις για την κατάσταση απονομής της Δικαιοσύνης  στην Κύπρο. Στην Ελλάδα πάντως  για την ολοκλήρωση μίας δικαστικής υπόθεσης απαιτούνται 1580 ημέρες κατά μέσο όρο, (και δεν είναι τυχαία που βρίσκεται τελευταία στη λίστα) , όταν αντίστοιχα απαιτούνται μόνο 564 ημέρες στη Βουλγαρία και 523 ημέρες στην Αλβανία!.

Η εκδίκαση της υπόθεσης των Συλλούρη, Τζιοβάννη και Αντωνίου καθυστερεί για πάνω από 1460 μέρες  και Θεός οίδε πότε αυτοί οι άνθρωποι θα απαλλαγούν από αυτό τον Γολγοθά της αναμονής .

Πέραν των ευθυνών της Νομοθετικής  Εξουσίας , ευθύνες έχει και η Εκτελεστική εξουσία καθότι είναι υπόλογη προς τους πολίτες οι οποίοι την ανέδειξαν, την εμπιστεύτηκαν και αναμένουν να μην διαψεύσει τις προσδοκίες τους.  Γιατί όταν η δικαιοσύνη καθυστερεί αυτό σημαίνει αδιαφορία για τον πολίτη.