Αίτημα πέντε συντεχνιών στον Πρόεδρο για συμμετοχή σε ΜΕΠ και ΜΕΠΑ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την οποία ζητούν όπως οι συντεχνίες ΙΣΟΤΗΤΑ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΕΕΚ και ΑΣΔΥΚ συμμετέχουν ισότιμα στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) και στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Αστυνομίας (ΜΕΠΑ), απέστειλαν οι πέντε συντεχνίες.

Στην επιστολή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, οι πέντε συντεχνίες λένε ότι εκπροσωπούν αθροιστικά πέραν των 8.000 κρατικών υπαλλήλων και τονίζουν ότι θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση του αιτήματός τους «με κάθε νόμιμο μέσο, ενώπιον κάθε αρμόδιου εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου» και θα αξιοποιήσουν «όλα τα συνδικαλιστικά μέσα που οι νόμοι μάς παρέχουν».

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα, οι πέντε συντεχνίες προτείνουν ως εναλλακτική τη σύσταση παράλληλων και ισότιμων ΜΕΠ και ΜΕΠΑ με τη συμμετοχή των συντεχνιών χωρίς την ΠΑΣΥΔΥ. «Αυτό θα μας επιτρέψει τουλάχιστον να ασκήσουμε ουσιαστικά και απρόσκοπτα τα δικαιώματά μας στη διαβούλευση και συλλογική διαπραγμάτευση», αναφέρουν.

«Με δεδομένο ότι οι συντεχνίες μας εκπροσωπούν πια την πλειοψηφία ή ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κρατικών υπαλλήλων, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ενσωμάτωση μας στις διαδικασίες του θεσμικού κοινωνικού διαλόγου. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η δημοκρατική, πλουραλιστική και αντιπροσωπευτική λειτουργία των οργάνων διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης», αναφέρουν οι πέντε συντεχνίες στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διευθύντρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Όπως αναφέρουν «η Κυβέρνηση εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποκλείει συστηματικά τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις από τη συμμετοχή στις προαναφερθείσες μικτές επιτροπές, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε να στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα προάσπισης των συμφερόντων τους μέσω των εκπροσώπων που οι ίδιοι επέλεξαν».

«Επί της ουσίας, τα μέλη μας τίθενται προ του εκβιαστικού διλήμματος είτε να μείνουν χωρίς καμία συνδικαλιστική εκπροσώπηση, είτε να αναγκαστούν να μεταπηδήσουν στην ΠΑΣΥΔΥ εγκαταλείποντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιλογής τους», αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, οι συντεχνίες επικαλούνται νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βάσει της οποίας, η μονομερής διαβούλευση της Κυβέρνησης με την ΠΑΣΥΔΥ και ο αποκλεισμός των υπόλοιπων συντεχνιών από τις σχετικές διαδικασίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής ελευθερίας (άρθρο 21) και των διεθνών συμβάσεων που έχει κυρώσει η Δημοκρατία, καθώς και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ίδρυσης και προσχώρησης σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

«Η παρούσα επιστολή δεν συνιστά απλώς ένα αίτημα, αλλά και μια τελευταία έκκληση προς την Πολιτεία να αποκαταστήσει την ευνομία, τη νομιμότητα και τον γνήσιο, χωρίς αποκλεισμούς, κοινωνικό διάλογο στον τομέα της δημόσιας υπηρεσίας», αναφέρουν οι εν λόγω συντεχνίες.

Σημειώνουν, ακόμη, ότι αυτό είναι ύψιστη υποχρέωση της Κυβέρνησης απέναντι στο Σύνταγμα, το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, αλλά και απέναντι στους πολίτες που είναι εντεταλμένη να υπηρετεί.

«Σε διαφορετική περίπτωση, με βαθύτατη θλίψη αλλά και αποφασιστικότητα, σας γνωστοποιούμε ότι θα επιδιώξουμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας με κάθε νόμιμο μέσο, ενώπιον κάθε αρμόδιου εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου. Επίσης, θα αξιοποιήσουμε όλα τα συνδικαλιστικά μέσα που οι νόμοι μάς παρέχουν για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των μελών μας αλλά και την υπόσταση του κοινωνικού διαλόγου ως θεμελιώδους αρχής του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού κράτους δικαίου», καταλήγουν.