Από προσφυγικό έγινε μεταναστευτικό και πλέον δημογραφική «βόμβα»

Του Κώστα Μαυρίδη*

Πριν χρόνια, προτού ξεκινήσει η μαζική κι εργαλειοποιημένη παράνομη διοχέτευση μεταναστών από την Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των κατεχομένων, επιμέναμε σε έκτακτα μέτρα για αποτροπή και καταστολή, επικαλούμενοι τη δημόσια ασφάλεια π.χ. αυτόματη αναστολή δικαιώματος για αίτημα παροχής ασύλου σε όποιον εισέρχεται παράνομα στην Κύπρο, κυρίως μέσω κατεχομένων κ.ά.  Τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονταν, κι ενώ το 99% των αιτούντων προσφυγικό άσυλο απορρίπτονταν, αυτοί παρέμειναν κάπου στην Κύπρο κι η Λευκωσία απευθυνόταν στην Ευρ. Επιτροπή της κ. φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας εγχώρια συχνά ότι «πρέπει η ΕΕ να καταλάβει…». Εντούτοις, εκείνος που έπρεπε να καταλάβει ήταν η Λευκωσία αφού άλλα κράτη της ΕΕ προχώρησαν σε ανάλογα δραστικά μέτρα χωρίς το πρόβλημά τους να προσεγγίζει καν το δικό μας! Για παράδειγμα, Λιθουανία και Λετονία θέσπισαν νομοθεσίες για παρεμπόδιση κάθε παράνομης εισόδου, επικαλούμενες λόγους ασφάλειας. Τις προάλλες κι η Φινλανδία, κράτος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, έκλεισε τα σύνορά της για απροσδιόριστο διάστημα. Όποιος επιχειρεί να εισέλθει, απωθείται, κι αν εισέλθει παράνομα (π.χ. χωρίς βίζα ή χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι Σύριοι), απορρίπτεται για οποιοδήποτε αίτημα.

Η Λευκωσία  δηλώνει ακόμη αδυναμία λήψης δραστικών μέτρων καθώς η Κύπρος … βουλιάζει σε βαθμό που ξένα ειδησεογραφικά ΜΜΕ αναδεικνύουν την επικείμενη  δημογραφική ανατροπή στην Κύπρο.  Στις 4/4/2024 ο ειδησεογραφικός χώρος «Brussels Signal»  αναφερόταν στην Κύπρο ως το πρώτο κράτος της ΕΕ στο οποίο η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση μετατράπηκε πλέον σε δημογραφική «βόμβα» με ανατροπή του προσώπου της Κύπρου, βάσει στοιχείων της Eurostat.

Απέναντι στη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς, απέναντι σ’ όσους πλουτίζουν «πλασάροντας ανθρωπισμό» και απέναντι σ’ όσους θεωρούν τους μετανάστες πολιτικό κεφάλαιο για ανατροπή της δομημένης κοινωνίας, απαιτείται λήψη ορθολογικά αποτρεπτικών μέτρων όπως στα άλλα κράτη της ΕΕ, προσαρμοσμένων στις δικές μας ιδιομορφίες. Αυτά φυσικά περιλαμβάνουν τη συνδρομή της ΕΕ με επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων από τη FRONTEX,  συντριβή των διακινητών, αποτελεσματικούς -κι όχι διάτρητους- κανόνες εμπλοκής, επαναπροώθηση των παράνομων κ.ά. Ενόσω στην ΕΕ βολεύονται με τη στάση μας και ενόσω η δημογραφική αλλοίωση είναι πεδίο πολιτικής εγχώριας εκμετάλλευσης από τα ιδεολογικά άκρα κι από αδίσταχτους εργοδότες, ο πολίτης της κοινής λογικής οφείλει να απαιτήσει σθένος κι αποφασιστικότητα από το κυπριακό κράτος ως μέλος της ΕΕ, για διατήρηση της ταυτότητας και της δημογραφίας αιώνων. 

Ενώπιον της εκρηχτικής κατάστασης στον Λίβανο, με χιλιάδες Σύριους να αναζητούν τρόπο μετάβασης στην Κύπρο, θα έπρεπε ήδη, ως πρώτο μέτρο αποτροπής, να κοινοποιηθεί ότι με τη φυγή τους από τον Λίβανο, που είναι ασφαλής χώρα, δεν θα έχουν δικαίωμα για αίτημα ασύλου στην Κύπρο και ούτε άλλα ωφελήματα. Τα πιο πάνω γίνονται αμέσως γνωστά στους «ενδιαφερόμενους» και θα λειτουργούν αποτρεπτικά. Πάντως, η ιδιομορφία της παράνομης τουρκικής κατοχής και η  δυσκολία επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων δεν αιτιολογούν την απουσία μέτρων, αλλά καθιστούν τη λήψη τους επιτακτική.

*Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ – S&D), Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την  Μεσόγειο