Το απόγευμα η αναχώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος που θα μεταφέρει πλωτή πλατφόρμα, φορτωμένη με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου “Αμάλθεια”.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το πλοίο, το οποίο είναι ήδη φορτωμένο με περίπου 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα δημοσιοποιηθεί η ώρα αναχώρησης του πλοίου, το οποίο αναμένεται να πάρει μέχρι και δύο μέρες μέχρι να φτάσει στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σκάφος θα μεταφέρει την πλωτή πλατφόρμα «MMS ARΙS» πάνω στην οποία είναι φορτωμένη η ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».

«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες μετά την δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

«Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη – σεμνά και ταπεινά πάντα – αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.