Προς Γ.Εισαγγελέα: Επιλεκτικά εφαρμόζεται ο νόμος  περί διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων;

Για ποιους ισχύει και γιατί η Γενική Εισαγγελία παρέλειψε να τον εφαρμόσει στην περίπτωση της διαρροής  από βουλευτές απόρρητων εγγράφων στο καταρινό κανάλι Αλ Τζαζίρα !!!

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, πριν λίγες μέρες, πως η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο  τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και έγινε λόγος για φίμωση των δημοσιογράφων.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης εξερχόμενος από την Επιτροπή Μεταφορών και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζητούσε  την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον έλεγχο του έργου του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε πως η Νομική

Υπηρεσία εκπροσωπήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου από τον Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η οποία τοποθετήθηκε εκφράζοντας τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο κ. Σαββίδης προέβη σε δήλωση σε σχέση με  δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν αναφορά σε απόρρητη επιστολή που έστειλε ο αρμόδιος Υπουργός σε περιορισμένους αποδέκτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, η διαβάθμιση του οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου είναι αποκλειστικό δικαίωμα του συντάκτη. «Δυστυχώς παρακολουθούμε τόσο διαρροές, όσο και μεταδόσεις όσο και αναμεταδόσεις, όσο και παρουσιάσεις από πρόσωπα σε εκπομπές στις τηλεοράσεις ή στα ραδιόφωνα, διαβαθμισμένων πληροφοριών», είπε, σημειώνοντας  πως πολλές φορές δίδεται το επιχείρημα ότι «το έγγραφο δεν λέει κάτι το

σοβαρό και γιατί να μην δημοσιευτεί».

Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι ο συντάκτης της οποιασδήποτε απόρρητης επιστολής έχει το απόλυτο δικαίωμα να κρίνει πώς θα διαβαθμίσει την επιστολή του και το απόλυτο δικαίωμα να την αποδιαβαθμίσει. «Οποιοσδήποτε περιέρχεται στα χέρια του απόρρητο διαβαθμισμένο έγγραφο δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξασκήσει προσωπική κρίση για το αν κατά την γνώμη του είναι ή δεν είναι απόρρητο και η οποιαδήποτε μετάδοση, αναμετάδοση, περιγραφή ή αναφορά σε απόρρητο διαβαθμισμένο περιεχόμενο είναι ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση επτά ετών».

Ο Γ.Εισαγγελέας  ορθά έθιξε το αξιόποινο της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων και όσοι αντέδρασαν φαίνεται να έχουν άγνοια των  διατάξεων του  εν λόγω νόμου.

Είναι οξύμωρο ωστόσο γιατί  ο κ. Γ.Σαββίδης δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία  στην περίπτωση του τέως προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη,  του τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη, του Αντώνη Αντωνίου και του γνωστού δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη. Ο τελευταίος όπως είναι γνωστό απαλλάχθηκε των κατηγοριών όταν αποδείχθηκε  το μονταρισμένο κακόβουλο βίντεο του Αλ Τζαζίρα.  

Οι διατάξεις του άρθρου 10 του Νόμου, που αφορούν στο απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας, δυνάμει

των οποίων:

«10.-(1) Η επεξεργασία δεδομένων είναι απόρρητη. Διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα που τελούν υπό τον έλεγχο του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του

εκτελούντος την επεξεργασία και μόνο κατ’ εντολή του.»

Τα εξιλαστήρια θύματα

Εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια οι Συλλούρης, Τζιοβάννης και Αντωνίου ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας της μη εφαρμογής του νόμου περί διαρροής απόρρητων εγγράφων. Οι διαρροείς που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν βουλευτές   (δηλαδή νομοθέτες ), κυκλοφορούν ως οι πιο ευυπόληπτοι πολίτες που έκαναν το χρέος τους προς το εχθρικό για την Κύπρο Αλ Τζαζίρα. Καμιά τιμωρία, καμιά καταδίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου για όσους τον παραβιάζουν.

Ούτε και η νυν πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου αισθάνθηκε την ανάγκη ή την υποχρέωση για την εφαρμογή του νόμου καθότι εκείνοι που διέρρευσαν προς το Αλ Τζαζίρα απόρρητα κρατικά έγγραφα  είναι  βουλευτές.

Η επικεφαλής της Νομοθετικής εξουσίας όχι μόνο δεν τήρησε τα όσα προβλέπει ο νόμος περί διαρροών, αλλά όπως φαίνεται είτε δεν  αντιλήφθηκε την σοβαρότητα   της κατάστασης, είτε αφέθηκαν να επικρατήσουν οι  σκοπιμότητες προκειμένου να τιμωρηθούν εξιλαστήρια θύματα τα οποία έγιναν στόχος ύβρεων, προπηλακισμών, διαπομπεύσεων και κακόβουλων σχολίων.

Υπάρχουν πλείστες άλλες περιπτώσεις που ο εν λόγω νόμος δεν εφαρμόστηκε και γι’ αυτό ο Γ.Εισαγγελέας οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Ο νόμος εφαρμόζεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν; Για ποιους εφαρμόζεται και ποιοι έχουν το ελεύθερο να διαφεύγουν. Είναι όλοι ίσοι έναντι του νόμου   και πότε παρεμβαίνει ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας;

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε και στον  μεγάλο ντόρο που ξέσπασε  κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2018, όταν έσκασε η βόμβα  ότι ο τότε Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα.  Έγινε λόγος τότε ότι ο τέως Πρόεδρος  άφησε να διαρρεύσουν σε 60 πολίτες  απόρρητα έγγραφα.

Ο έγκριτος νομικός  Ανδρέας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του τότε ήταν κατηγορηματικός. Όπως τόνιζε: «Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα. Η αποκάλυψη απορρήτων εγγράφων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώσει ότι όντως υπήρξε αποκάλυψη απορρήτων, δικαιολογείται αναφορά στο  Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας του Προέδρου». 

Ο τότε  υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, σε σχετική αναφορά στο facebook, δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «εάν αυτό που συνέβη στην Κύπρο συνέβαινε σε άλλη χώρα, η Κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί.»

Και το ΑΚΕΛ είχε εκδόσει τότε  μια  δριμεία ανακοίνωση κατά των ενεργειών του Προέδρου κάνοντας λόγο  ακόμη και για διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Υποκριτές και Φαρισσαίοι

Όλοι αυτοί που αντιδρούσαν τότε και έσκιζαν τα ιμάτια τους ως σύγχρονοι Άννες και Καϊάφες , έμειναν απαθείς βγάζοντας το σκασμό στην περίπτωση της διαρροής των απόρρητων εγγράφων από βουλευτές στον Αλ Τζαζίρα. Κανένας δεν έκανε λόγο για ποινικό αδίκημα.

Φαίνεται πως κάτι πολύ βρόμικο επικρατεί στο βασίλειο της  Δανιμαρκίας. Έτσι αφέθηκαν  οι Συλλούρης, Τζιοβάννης και Αντωνίου, να είναι τα μεγάλα θύματα της  εγκληματικής παράλειψης  μη εφαρμογής του νόμου περί διαρροών απόρρητων κρατικών εγγράφων.

Ακόμα μια φορά διαπιστώνεται πως το κράτος δικαίου δεν εφαρμόζεται επί ίσοις όροις.