Δέσμη 14 μέτρων για τους Τ/κ ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή δέσμη 14 μέτρων που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που άπτονται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους αναφέρει ότι τα μέτρα έχουν διαμορφωθεί μονομερώς κατόπιν αξιολόγησης όλων των δεδομένων και θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της εσωτερικής νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. 

Συγκεκριμένα, τα 14 μέτρα της δέσμης είναι: πρώτον, στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2007, έναρξη εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, δεύτερον, καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους, τρίτον, πρόσβαση ασθενών στις κλινικές υπηρεσίες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, τέταρτον, κάλυψη έκτακτων και επειγόντων φαρμακευτικών αναγκών, πέμπτο, διεύρυνση καταλόγου αγαθών στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την προσθήκη 6 συγκεκριμένων προϊόντων, έκτο, δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Επίσης, τα μέτρα περιλαμβάνουν δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας, όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαίωμα απόκτησης Κάρτας Πολιτισμού Νέων που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενίσχυση της στελέχωσης στα σημεία διέλευσης, διαπλάτυνση του σημείου διέλευσης στον Άγιο Δομέτιο, μέτρα ταχείας διέλευσης για μαθητές στο σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, πρόσληψη λειτουργών με γνώση της Τουρκικής γλώσσας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας, διασφάλιση συνέχισης ομαλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά και περαιτέρω διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές.

“Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης” καταλήγει η ανακοίνωση. 

Μήνυμα Προέδρου

Το μήνυμα ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, διεθνώς αναγνωρισμένου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο μετά την ανακοίνωση της δέσμης των 14 μέτρων για στήριξη των Τπουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής, προσερχόμενος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για τον απολογισμό των πεπραγμένων του για το 2023 και κληθείς να αναφέρει ποιο είναι το μήνυμα που θέλει η Κυβέρνηση να στείλει προς τους Τ/κ με την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Κυβέρνηση δείχνει στην πράξη ότι η ΚΔ είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ διεθνώς αναγνωρισμένο και όχι ένα ψευδοκράτος.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ότι αφορά το μέτρο εξέτασης εκκρεμούντων αιτήσεων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι το 2007 επί διακυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε 5 κριτήρια στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας και σταμάτησε, όπως είπε, η εξέταση τους. Και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα, οι αιτήσεις θα αρχίσουν να εξετάζονται.

«Θα εξετάσουμε τις αιτήσεις που έγιναν και στη βάση της νομιμότητας, των νόμων, των κανονισμών της ΚΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα ληφθούν αποφάσεις» τόνισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στο μέτρο για διεύρυνση του καταλόγου προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση», υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή και με το ΚΕΒΕ και με την ΟΕΒ.

«Γνωρίζουν πριν την δημοσιοποίηση, είχα επαφές μαζί τους και αυτό που ανακοινώθηκε είναι σε συνεννόηση μαζί τους» σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από πλευράς ΣΕΚ αναφέρθηκε σήμερα ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο Πρόεδρος σχολίασε ότι αν και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη ο κατάλογος των συγκεκριμένων έξι προϊόντων, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις. «Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε κάποιες των περιπτώσεων, ναι, με τον Κανονισμό που συμφωνήθηκε από πλευράς της ΚΔ το 2004» είπε.