Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
Όσο και να κόπτονται οι ηγέτες της Δύσης ότι υπηρετούν την δημοκρατία και σέβονται τις ελευθερίες των πολιτών, λειτουργούν αυταρχικά, ετσιθελικά χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την βούληση των πολιτών.
Κατηγορούν ηγέτες Αφρικανικών και άλλων χωρών πως είναι δικτάτορες και εφαρμόζουν απολυταρχικά καθεστώτα. Ωστόσο στην Γηραιά Ήπειρο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και αρνούνται να παραδεχθούν τις πικρές αλήθειες. Οι πολίτες της Ε.Ε. δεν αποφασίζουν για το μέλλον και την επιβίωση τους. Αποφασίζουν οι μη αιρετοί αξιωματούχοι για αυτούς, χωρίς αυτούς.
Όλοι οι πόλεμοι που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη Ασία και Αφρική αποφασίστηκαν από τα γεράκια των ΗΠΑ , της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση του ΝΑΤΟ, χωρίς να εκφέρουν γνώμη οι λαοί τους που πληρώνουν το ακριβό τίμημα σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Οι δε οικονομικές επιπτώσεις επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τους λαούς. Οι αξιωματούχοι και τα γεράκια έχουν πλεονασματικά περιθώρια να πλουτίζουν και να ακριβοπληρώνονται την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται κάτω από τις μυλόπετρες της ακρίβειας και των αυταρχικών αποφάσεων του τραπεζικού τομέα ο οποίος κατευθύνεται από τις παρανοϊκές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τώρα με τον πόλεμο δια αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου με τους πολίτες να βρίσκονται κάτω από την μέγγενη της ακρίβειας που τους οδηγεί στην ανέχεια και την απόλυτη φτώχεια.
Οι λαοί να αποφασίζουν με δημοψηφίσματα
ΗΠΑ και Ε.Ε. αποφάσισαν σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας , ενώ οι ηγεσίες τους εγκρίνουν συνεχώς δισεκατομμύρια ευρώ και δολαρίων για να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τον οποίον υποδαύλισαν οι ΗΠΑ. Οι λαοί ωστόσο της Ευρώπης δεν ρωτήθηκαν εάν συμφωνούν. Δεν ζήτησαν την γνώμη τους εάν συμφωνούν να χρηματοδοτείται ένας βρόμικος πόλεμος από το δικό τους υστέρημα.
Δημοκρατικό θα ήταν εάν γίνονταν δημοψηφίσματα και οι πολίτες της κάθε χώρας της Ε.Ε. να απαντήσουν εάν συμφωνούν να χρηματοδοτούν έναν πόλεμο εις βάρος των δικών τους συμφερόντων και της διαβίωσης τους.
Αλλά οι ηγέτες της Δύσης δεν τολμούν να εφαρμόσουν δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα κρίνονται οι αποφάσεις μιας δράκας μη αιρετών αξιωματούχων. Ούτε και τολμούν να θέσουν κάτω από την κρίση των λαών τις πλουσιοπάροχες αμοιβές τους. Για παράδειγμα η κα Κριστίν Λαγκάρντ πρόεδρος της ΕΚΤ ή άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. , όπως οι Φον ντερ Λάιεν, Μπορέλ και άλλοι , αμείβονται με πέραν των 300.000 ευρώ ετησίως την ώρα που οι πολίτες βλέπουν τα έσοδα τους να μειώνονται συνεχώς. Βλέπουν τα σπίτια τους να τα παίρνουν οι τράπεζες εφόσον αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια με τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
Αυτή δεν είναι δημοκρατία όταν μια μικρή ολιγαρχία αποφασίζει για την πλειοψηφία.
Τι συμβαίνει στην Αφρική
Μετά το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα τώρα σειρά πήρε η Γκαμπόν η οποία ανέτρεψε τον φιλοδυτικό πρόεδρο Aλί Μπονγκό. Ο λαός της χώρας υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη το στρατιωτικό πραξικόπημα και ξεχύθηκε στους δρόμους για να γιορτάσει το τέλος της οικογενειακής εξουσίας των Μπονγκό, η οποία κράτησε συνολικά 56 χρόνια.
Οι έρευνες που έγιναν στο σπίτι του ανατραπέντα προέδρου έδειξαν πως ο Αλί Μπονγκό είχε στην κατοχή του δεκάδες βαλίτσες γεμάτες με μετρητά, μη δικαιολογημένης προέλευσης και προφανώς προϊόντα μίας κερδοφόρας, πολύχρονης διαφθοράς.
Πλέον τα αντιγαλλικά και αντιδυτικά συναισθήματά των λαών της Αφρικής έχουν ξεσπάσει και η μία χώρα μετά την άλλη αλλάζουν γεωπολιτικό προσανατολισμό απαρνούμενες την Δύση, τις ΗΠΑ και στρέφονται προς Ρωσία και Κίνα.
Αυτό που φοβούνταν οι Αμερικανοί και ο στρατηγός Γουλιλιαμ Γουέστμορλαντ για το Βιετνάμ τη δεκαετία του ’60, πως εάν η χώρα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών τότε η διπλανή της θα έπεφτε κι αυτή και εν συνεχεία και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής θα έφευγαν από την επιρροή τους , δείχνει να επιβεβαιώνεται στην Αφρική, όπου ο αντίπαλος δεν είναι πλέον οι κομμουνιστές, αλλά το ρωσοκινεζικό «μπλοκ».Ένα «μπλοκ» το οποίο προτιμούν οι Αφρικανοί από το αγγλοσαξονικό και γενικότερα το δυτικό.
Απλούστατα επειδή οι Ρώσοι καιοι Κινέζοι δεν έχουν κανένα αμαρτωλό παρελθόν στην Αφρική, δεν εκμεταλλεύτηκαν, δεν βασάνισαν, δεν σκότωσαν εκατομμύρια Αφρικανούς στο παρελθόν.
Αν κάποιος δει τον γεωπολιτικό χάρτη θα διαπιστώσει πως ο ρωσοκινεζικός άξονας συγκεντρώνει γύρω από αυτόν όλες τις χώρες που διαθέτουν πραγματικό και όχι χρηματιστηριακό πλούτο ενώ αντίθετα Ευρώπη και Δύση στο σύνολό τους χάνουν την πρόσβαση σε αυτόν.
Ακόμα και οι χώρες που έχουν μείνει φίλα προσκείμενες στην Δύση, οι πληθυσμοί τους νιώθουν απέχθεια για την Δύση και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις φιλοδυτικές κυβερνήσεις τους.
Ο σχεδιασμός που ακολουθείται στην Αφρική από το ρωσοκινεζικό μπλοκ είναι απλός:
Η Αφρική είναι η τελευταία πηγή ενέργειας και πρώτων υλών σε εξευτελιστικές τιμές για την Ευρώπη. Εάν στραφεί προς Ρωσία και Κίνα, η Ευρώπη δεν θα διαθέτει κανέναν πραγματικό πλούτο για να διαχειριστεί και κυρίως για να συντηρήσει τις κοστοβόρες κοινωνίες της.
Η Αμερική χρησιμοποιεί τον υπόλοιπο κόσμο για να χρηματοδοτεί τους πολέμους της
Ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ρίγκαν, Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «New Rules» ότι το παγκόσμιο αποθεματικό σύστημα δολαρίων των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον υπόλοιπο κόσμο για να χρηματοδοτεί τους πολέμους της Ουάσινγκτον, όπως αυτόν κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία και γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότερες χώρες θα επιλέξουν την αντικατάσταση του δολαρίου με άλλο νόμισμα!
Την δήλωση αυτή την έκανε στα πλαίσια ανάλυσης για το μελλοντικό εγχείρημα των BRICS να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα το οποίο θα στηρίζεται εξολοκλήρου στο χρυσό και στις πρώτες ύλες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν την πλήρη απόσπαση της Αφρικής από την σφαίρα επιρροής της Δύσης ώστε όλες οι πρώτες ύλες και η ενέργεια της πλούσιας αυτής ηπείρου να ελευθερωθούν από τα πλοκάμια της Δύσης και να ευημερήσουν οι λαοί τους.
Έτσι το μελλοντικό νόμισμα των ΒRICS θα έχει πραγματική αξία ενώ αντίθετα τα νομίσματα των δυτικών χωρών με κυριότερο το αμερικανικό δολάριο θα ευτελιστούν καθώς θα στηρίζονται μόνο σε χρηματιστηριακές υποθέσεις.
Ειδικότερα, η Ευρώπη θα έχει σημαντικό πρόβλημα έως και ολοκληρωτική έλλειψη ενέργειας και πρώτων υλών και θα εξαθλιωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Ο κόσμος το αγνοεί αυτό, αλλά έχει χρηματοδοτήσει όλους τους πολέμους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.Χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Αμερικής στην Ουκρανία εναντίον των Ρώσων.
Και νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες προτιμούν να πληρώσουν ένα μικρό ποσό για να ανταλλάξουν ένα νόμισμα με ένα άλλο παρά να τις εκμεταλλεύεται η χώρα του αποθεματικού νομίσματος», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ρίγκαν.
Την ίδια ώρα οι Financial Times, αναφέρουν ότι για πρώτη φορά από το 2010 η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη, σημείωσε συρρίκνωση με τις δανειοδοτήσεις και τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να μειώνονται ραγδαία με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να προειδοποιούν για ύφεση στο άμεσο μέλλον. Όπως εκτιμούν η ύφεση αυτή θα είναι προϊόν των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς ο δανεισμός στερεύει και οι καταθέσεις συρρικνώνονται, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί και οι πληθωριστικές πιέσεις να μειωθούν.
Μοιραία, τα πιο πρόσφατα στοιχεία θα τροφοδοτήσουν συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με το εάν θα πρέπει να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς μάλιστα αυξάνεται ο κίνδυνος να προκληθεί μια άσκοπα επώδυνη ύφεση.
Για όλα τούτα οι λαοί δεν έχουν λόγο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες τους εμποδίζουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους αλλά και πού θα δαπανούνται ή θα διασκορπίζονται τα χρήματα των φορολογουμένων.