Εξαντλούνται οι αντοχές της κυπριακής οικονομίας!

 

  • Δεν φέρνει καλά νέα από Ουάσιγκτον ο Υπουργός Οικονομικών

 

Χάρης ΓεωργιάδηςΣε πορεία αδιεξόδων οδεύει κατ’ ευθείαν η κυπριακή οικονομία καθότι , όπως διαφάνηκε μετά τις επαφές του Υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον , οι δανειστές της Κύπρου δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ γνωρίζουν ότι οι αντοχές της οικονομίας μας εξαντλούνται σε λίγους μήνες. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται εκβιασμός για τις εκποιήσεις , τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και την εφαρμογή άλλων αντιλαϊκών μέτρων . Όση προσπάθεια και να γίνεται για να εξωραιστεί η εικόνα της οικονομίας μας τα πράγματα, όπως διαμορφώνονται , είναι πολύ σκούρα και αναμένουν τον κυπριακό λαό πολύ δύσκολες μέρες τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια.

Οι δηλώσεις που έκανε από την Ουάσιγκτον ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης μετά τις επαφές του με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αρκετά εύγλωττες. Ο ίδιος όπως είπε εκτιμά πως η Τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο αυτό το χρόνο και ότι η οικονομία μας έχει αντοχές για μερικούς ακόμη μήνες!

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η κυπριακή οικονομία δεν θα μπορεί να αιμοδοτηθεί και άρα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, επιχειρούν να εκβιάσουν προς την κατεύθυνση της λήψης τέτοιων μέτρων που θα ευνοούν τα δικά τους συμφέροντα, ανεξαρτήτως αν με αυτά θα επέλεθει θανατηφόρο πλήγμα στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας.

Ο Υπουργός Οικονομικών ως γνωστόν ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Ουάσιγκτον με ανώτερους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαικής Τράπεζας. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι σε όλες τις συναντήσεις του είχε επισημάνει πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί μείζον θέμα της κυπριακής οικονομίας το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα αποδοτικές τις συναντήσεις του με τον Σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου επι οικονομικών θεμάτων και τον Αμερικανό Υφυπουργό Οικονομικών. Συμφωνήθηκε, είπε, να διατηρηθεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας, αφού όπως είπε, οι Αμερικανοί με τη δραστηριοποίησή τους στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη σημασία των δύο αυτών τομέων για τα αμερικανικά συμφέροντα. Με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε τα επόμενα βήματα της δραστηριοποίησής τους στην Κύπρο.