Πολύνεκρο ναυάγιο: Σβήνουν οι ελπίδες για 568 αγνοούμενους

Παραμένουν τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία νύχτα (14/06) του πολύνεκρου ναυαγίου με τους μετανάστες ανοικτά της Πύλου, με το Λιμενικό να παραδέχεται ότι πέταξε κάβο στο σκάφος τρεις ώρες πριν τη βύθισή του, χωρίς σκοπό ρυμούλκησης του σκάφους, τον οποίο ωστόσο όπως σημειώνει, έλυσαν οι ίδιοι οι μετανάστες
«Τρεις ώρες περίπου πριν τη βύθιση του αλιευτικού, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.
«Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Λιμενικό είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι επιχείρησε να ρυμουλκύσει το σκάφος, όπως αναφέρουν μαρτυρίες διασωθέντων.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης ήταν ο πρώτος ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Λιμενικό έριξε σκοινί στο σκάφος, αλλά δεν ήταν σκοινί πρόσδεσης για να το ρυμουλκήσει, όπως διευκρίνισε.

Νέο θρίλερ

Ιστιοφόρο με 60 περιπου επιβαίνοντες μετανάστες 100 χλμ ανοιχτά της Πύλου εντόπισαν οι ιταλικές αρχές και έχει ενημερωθεί ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων.
Το ιστιοφόρο δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου, αλλά πλέει κανονικά και σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθείται από τις Αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο που σημειώθηκε την Τετάρτη, συνεχίζονται αδιαλείπτως αν και για δεύτερο 24ωρο δεν έχουν αποδώσει.
Το ιστιοφόρο πλέει σε θαλάσσια περιοχή 100 νμ από Πύλο κοντά στα όρια των ζωνών SnR Ελλάδας Ιταλίας
Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άκαρπες οι έρευνες

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ανάμεσα στους 560 και πλέον αγνοούμενους του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, καθώς τα τελευταία 24ωρα δεν έχει εντοπιστεί ζωντανός ούτε ένας αγνοούμενος.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αγνοούμενων, αν και οι εκτιμήσεις των Αρχών συγκλίνουν βάσει των μαρτυριών πως στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος μπορεί να επέβαιναν πάνω από 700 με 750 άτομα, ενώ επιβεβαιώθηκε από το Λιμενικό πως ο καπετάνιος του πλοίου πνίγηκε.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 84 (επισήμως γίνεται λόγος για 78) και οι διασωθέντες στους 104 ενώ οι αγνοούμενοι εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 568.

ΓΕΕΘΑ: Στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο στην Πύλο

Eικόνες από την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο σημείο του ναυαγίου στην Πύλο, έδωσε στη δημοσιότητα, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Πιο συγκεκριμένα η κάμερα καταγράφει τη στιγμή που σκάφος του Λιμενικού Σώματος πλησιάζει το σημείο στο οποίο συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο, προκειμένου να παράσχει βοήθεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μετά την τραγωδία είναι 78, ενώ 104 άνθρωποι διασώθηκαν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών 568 είναι οι αγνοούμενοι.

Ο Ντογιάκος ζητά απόλυτη μυστικότητα των ανακρίσεων

Στις εισαγγελικές αρχές της Καλαμάτας, που ερευνούν το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, κοινοποίησε παλαιότερη εγκύκλιο, του 2015, στην οποία σημειώνεται ότι είναι μυστική η οποιαδήποτε ποινική έρευνα και κανείς δεν δικαιούται να λάβει γνώση της ποινική δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και στον λιμενάρχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, παλαιότερη εγκύκλιό του (1/2015), με την τότε ιδιότητα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των ανακρίσεων και την μυστικότητα αυτών.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του 2015, «μετά την έναρξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, του ανακριτικού έργου και μέχρι πέρατος αυτού, ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κλπ, δεδομένου ότι η εποπτεία της ανάκρισης έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την υπηρεσία σας εισαγγελικό λειτουργό».

Προθεσμία για απολογία

Προθεσμία να απολογηθούν την Δευτέρα 19 Ιουνίου ζήτησαν και πήραν οι 9 συλληφθέντες – όλοι Αιγύπτιοι -, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είναι οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος.
Οι 8 κατηγορούμενοι κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Οι 9 κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου.
Όπως έχει γίνει γνωστό, συνολικά 68 άνθρωποι ηλικίας 16 με 40 ετών, ανάμεσα τους και κάποιοι ανήλικοι θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα.
Οι ανήλικοι,  αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης τους, θα μεταφερθούν κατόπιν σε δομές ανηλίκων.

Κυβ. Εκπρόσωπος: Το Λιμενικό προσέγγισε το σκάφος δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Κανένα σχοινί πρόσδεσης

Το Λιμενικό Σώμα προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος δύο ώρες πριν το ναυάγιο, αλλά ουδέποτε έριξε σχοινί πρόσδεσης υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος ωστόσο είπε πως το Λιμενικό έριξε σκοινί για να προσεγγίσει το πλοίο.
«Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο.
Μετά από την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξη του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του.
Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 01:40 και στις 02:00 βυθίστηκε.
Επομένως δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σιακαντάρης.

No help

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό.
Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά.
Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση.
Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους
Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης.
Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια.
Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε o κ.Σιακαντάρης.

Πνίγηκε ο καπετάνιος

Ο κ. Αλεξίου επισήμανε επίσης πως όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο.
«Συνεχίζουμε κανονικά τις έρευνες.
Δεν έχουμε μπει καν στην κουβέντα του να σταματήσουμε.
Υπάρχουν πρωτόκολλα» ανέφερε ο κ.Αλεξίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρχε ένδεια μέσων για τη συνδρομή του αλιευτικού σκάφους.

Δεν ήταν σε κίνδυνο

Όπως είπε, δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό.
«Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε.
Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα.
Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως – ανθρώπους.
Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση» είπε ο κ.Αλεξίου.

Από την Αίγυπτο η αρχή του ταξιδιού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών το αλιευτικό που βυθίστηκε ξεκίνησε από την Αίγυπτο και στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης πριν συνεχίσει το δρομολόγιο του για την Ιταλία.
Στο 30 μέτρων αλιευτικό επέβαιναν μετανάστες τόσο από την Αίγυπτο που ήταν και η αφετηρία του μοιραίου ταξιδιού όσο και από τη Λιβύη και το Πακιστάν.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν αρκετοί από τους διασωθέντες μετανάστες στα σωστικά συνεργεία, στις καμπίνες του σκάφους υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά.
Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές προκειμένου να προστατευθούν τα γυναικόπαιδα από τις καιρικές συνθήκες.
Το αλιευτικό σκάφος αντιμετώπιζε μηχανική βλάβη ήδη από τον απόπλου του από τη Λιβύη.

Συνομιλίες-ντοκουμέντα ακτιβίστριας με μετανάστες – «Μην πηγαίνετε αριστερά-δεξιά, θα τουμπάρει το καράβι»

Στο φως έρχονται συνομιλίες ντοκουμέντα ανάμεσα στην ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι και επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε .
Στα ηχητικά που έφερε στη δημοσιότητα το MEGA Ελλάδας ακούγεται η ακτιβίστρια να προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους μετανάστες, λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο ναυάγιο και συγκεκριμένα μεταξύ 01:25 και 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε, εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Σε μια άλλη συνομιλία, ένας από τους μετανάστες αναφέρει στην ακτιβίστρια ότι άκουσε από κάποιον στον καράβι ότι έχουν πεθάνει 6 άτομα, πριν το ναυάγιο.
Επιβάτης: Ένας άνθρωπος από το καράβι, μου λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Επιβάτης: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου… Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή, αυτό δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

Περιγραφή που σοκάρει για το ναυάγιο

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 84 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής.
Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής.
«Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Αποκάλυψη Guardian: Οι Ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για το μοιραίο αλιευτικό

Το διεθνές δίκτυο διασώσεων «Alarm Phone» όχι μόνο είχε λάβει έκτακτο σήμα από το μοιραίο αλιευτικό από το βράδυ της Τετάρτης 14/6 αλλά είχε ειδοποιήσει για το σχετικό συναγερμό και τις Ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Guardian.
Η ομάδα του Alarm Phone καταγράφει ότι έγιναν οι σχετικές ενημερώσεις τόσο στις αρχές όσο και σε παραπλέοντα σκάφη από τις 17:53 το απόγευμα της Τρίτης, 13 Ιουνίου 2023 (ώρα Ελλάδας).
«Στις ακτές της Ελλάδας, ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε. Φοβόμαστε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί.
Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία και η Μάλτα, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα.
Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν επομένως πολύ καλά γι’ αυτό το υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος.
Δεν ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το δίκτυο.