Τα αποθέματα όπλων εντός της Ευρώπης έχουν αδειάσει και θα χρειαστούν 5 έως 10 χρόνια για να ανεφοδιαστούν. Αυτό ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργούς της Σλοβακίας και ηγέτης του δημοκρατικού κόμματος Voice-Social Democracy Party, Πέτερ Πελεγκρίνι.
«Οι αποθήκες όπλων έχουν στερέψει κατά μήκος όλης της Ευρώπης, όλοι οι στρατοί θα ανεφοδιάσουν προμήθειες. Αυτό η διαδικασία θα γίνει σε 5 με 10 χρόνια εργασίας» ανέφερε η pravda.sk, επικαλούμενη δηλώσεις του Σλοβάκου πολιτικού.
Ο Πελεγκρίνι θεωρεί πως η Σλοβακία δεν θα είναι σε θέση να παρέχει στην Ουκρανία ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια, τουλάχιστον από εδώ και πέρα, εξαιτίας της έλλειψης πόρων.
Παράλληλα, ο Σλοβάκος εξέφρασε την άποψή του πως η ουκρανική σύρραξη έχει φέρει νέες ευκαιρίες για το υπουργείο άμυνας της χώρας του, επειδή η Σλοβακία έχει την ικανότητα να παράξει πυρομαχικά για την Ουκρανία, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίες και φέρνοντας πολλά έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα. Είναι πολύ σημαντικές οι δηλώσεις του Πελεγκρίνι, διότι αν αληθεύουν, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Υπήρξαν και παλαιότερες αναφορές που μιλούσαν για άδειασμα των ευρωπαϊκών οπλοστασίων, κυρίως σε σφαίρες, βλήματα, πυραύλους και διάφορα πυρομαχικά, τα οποία χορηγήθηκαν στην Ουκρανία σε αμέτρητη ποσότητα.
Από ότι φαίνεται όμως, το κυριότερο ζήτημα είναι η ικανότητα της ηπείρου να ανεφοδιάσει αυτά τα αποθέματα. Εκτιμάται από τον Σλοβάκο πολιτικό πως υπάρχει και εδώ ζήτημα, αφού τα «έως και 10» χρόνια υποδεικνύουν την αδυναμία της Ευρώπης να παράγει γρήγορα όπλα, αναπληρώνοντας τα πολεμοφόδια που στέλνει στην Ουκρανία.
Νέα Όπλα για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ
Το ίδιο πρόβλημα -βέβαια σε αρκετά μικρότερο βαθμό- φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το ζήτημα δεν επηρεάζει τόσο μεγάλο εύρος πυρομαχικών, ωστόσο πρόβλημα λέγεται πως υπάρχει.
Όπως και να έχει όμως, παρά την δημόσια κριτική πολλών στρατιωτικών ειδικών, το υπουργείο άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ένα επιπρόσθετο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία την Παρασκευή, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αυτό περιλαμβάνονται δυνατότητες αεράμυνας και πυρομαχικά, εν όψει ενδείξεων πως το Κίεβο ξεκίνησε την αναμενόμενη αντεπίθεση του εναντίον της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει πολλούς πυραύλους, όπως για τα συστήματα αεράμυνας Patriot και HAWK, αλλά και αρκετά βλήματα πυροβολικού διάφορων διαμετρημάτων.
Εκεί λέγεται πως αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο ζήτημα η Αμερική, δηλαδή στα βλήματα πυροβολικού, ωστόσο εάν σταματούσε τόσο απότομα η προμήθεια αυτών στο Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός θα έχανε κατακόρυφα μία από τις σημαντικότερες δυνατότητές του.
Χωρίς πυροβολικό, ο ουκρανικός στρατός εκτιμάται πως θα ήταν «καταδικασμένος».