Ορφάνεψε το θέατρο με το θάνατο του Εύη Γαβριηλίδη

Έφυγε» σε ηλικία 86 ετών ο Εύης Γαβριηλίδης, η πιο εμβληματική  φυσιογνωμία του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου.
Ο σπουδαίος Κύπριος σκηνοθέτης με την τεράστια θητεία στο σανίδι έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου.432e7-evis-gavrilidis
Ο Εύης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1929 και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις θεατρικές του σπουδές στο Λονδίνο και στο Σικάγο και ειδικεύθηκε στην τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Αφού εργάστηκε ως ηθοποιός σε θιάσους της Αθήνας επέστρεψε στην Κύπρο, όπου το 1959 πρωτοξεκίνησε τη συνεργασία του ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.
Το 1961 άρχισε τη συνεργασία του με τον τότε νεοϊδρυθέντα Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως ως μόνιμος σκηνοθέτης και ανεβάζει θεατρικά έργα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου με τα οποία το κυπριακό κοινό έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή. Από το 1975 ο Εύης Γαβριηλίδης ανέλαβε τη διοίκηση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1989.
Παράλληλα με τα διευθυντικά του καθήκοντα, σκηνοθέτησε αρκετά θεατρικά έργα σε κλασικές κυρίως παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα, βάζοντας την υπογραφή σου σε μερικές από τις σημαντικότερες παραγωγές στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου αλλά και του φεστιβάλ της Επιδαύρου. Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει στο κυπριακό θέατρο και την πολιτιστική ζωή του τόπου ο θάνατος του Εύη Γαβριήλιδη, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο εκφράζει «την βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του μεγάλου θεατράνθρωπου, Εύη Γαβριηλίδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του κυπριακού θεάτρου».

Ο Εύης Γαβριηλίδης, αναφέρεται, «ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στην ανάπτυξη του κυπριακού θεάτρου».

Προστίθεται ότι «με το γνήσιο ταλέντo του, τον υψηλό επαγγελματισμό του και την απόλυτη αφοσίωσή του στη θεατρική τέχνη άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο κυπριακό θεατρικό τοπίο».

«Ως θεατρικός σκηνοθέτης, ο Εύης Γαβριηλίδης διακρίθηκε για την ικανότητα σύλληψης και αποτύπωσης στην σκηνή των βαθύτερων νοημάτων των έργων που σκηνοθετούσε, την άρτια τεχνική και σκηνική προσέγγιση και την άριστη γνώση των διαφόρων ρευμάτων στην τέχνη», επισημαίνεται.

Το Υπουργείο Παιδείας παραθέτει το έργο του αποβιώσαντος ο οποίος «υπηρέτησε το θέατρο με πάθος και αφοσίωση από διάφορες θέσεις, πάντα με την ίδια αγάπη και σεβασμό προς το κοινό: ως ηθοποιός σε διαφόρους θιάσους στην Αθήνα, ως μόνιμος σκηνοθέτης του Οργανισμού Θεατρικής Ανάπτυξης, ως σκηνοθέτης στο ΡΙΚ, ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεάτρου ΡΙΚ, ως Διευθυντής του ΘΟΚ και ως ελεύθερος επαγγελματίας».

Στα πλαίσια της πολυσχιδούς δράσης του, αναφέρεται, «ο Εύης Γαβριηλίδης ίδρυσε στην Κύπρο Δραματική Σχολή. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του θεάτρου του ΡΙΚ, το οποίο παρουσίασε έργα πρωτοποριακά, συμβάλλοντας έτσι στη θεατρική παιδεία του ευρύτερου κοινού. Συνέβαλε, επίσης, αποφασιστικά στη δημιουργία της `Πειραματικής Σκηνής`».

Έργα σε δική του σκηνοθεσία παρουσιάστηκαν με επιτυχία, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Μεταξύ των διαφόρων διακρίσεων που έτυχε, τιμήθηκε με το Βραβείο Θεάτρου του ΘΟΚ «Μελίνα Μερκούρη» για τη συνολική του προσφορά στο θέατρο ενώ το 2005 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

«Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο κυπριακό θέατρο και την πολιτιστική ζωή του τόπου», σημειώνεται.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο δημοσία δαπάνη.