Ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ είναι ορατός και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και των ενυπόθηκων δανείων στα ύψη.
«Η Αμερική δεν είναι ένα έθνος που δεν πληρώνει. Ποτέ, μα ποτέ δεν αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στο χρέος», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση μικρών επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο.
Είπε ότι η απειλή χρεοκοπίας από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο ήταν «εντελώς ανεύθυνη» και ότι ήταν σημαντικό να απομακρυνθεί αυτή η απειλή από το τραπέζι.
«[Μια χρεοκοπία] θα οδηγούσε σε υψηλότερα επιτόκια [δανεισμού], υψηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών, [ενώ] τα επιτόκια υποθηκών θα εκτοξεύονταν στα ύψη», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Το πιο άμεσο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τη συνεχή αξιοπιστία της οικονομίας μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε από αυτή την άποψη είναι να βεβαιωθούμε ότι η απειλή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για χρεοκοπία έχει φύγει από το τραπέζι», πρόσθεσε.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη με μικρή πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία.
Καθώς το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κερδίσει την έγκριση της Γερουσίας, ο Μακάρθι ελπίζει να οδηγήσει τον Μπάιντεν σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δαπανών, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου επιμένουν σε μια χωρίς όρους αύξηση του ορίου χρέους.
Με λίγα λόγια αυτό που θέλουν οι Δημοκρατικοί είναι μία χωρίς όρια συνέχιση τυπώματος δολαρίων παρά το γεγονός ότι πλέον το δολάριο αποτελεί μονάχα το 47% των παγκόσμιων αποθεματικών και ότι όλο και περισσότερες οικονομίες το αποβάλουν από τις εμπορικές συναλλαγές τους.
Φαίνεται στις ΗΠΑ κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν ότι η εποχή της παντοκρατορίας του δολαρίου έχει τελειώσει.
Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από τρόπους να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια.
Πριν 12 χρόνια, μια αντίστοιχη αντιπαράθεση το 2011 οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και έπληξε τις επενδύσεις.
Ο Μακάρθι, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί ο Μπάιντεν.
«Ανυπομονώ να αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος και να διαπραγματευτεί μαζί μας».
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτές ότι η δυνατότητα του υπουργείου της να χρησιμοποιήσει ειδικούς λογιστικούς ελιγμούς για να παραμείνει εντός του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να εξαντληθεί ήδη από τις αρχές Ιουνίου.
«Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Ιουνίου, και ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου», ανέφερε η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι και άλλους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει την 9η Μαΐου στον Λευκό Οίκο από τους ηγέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κέβιν Μακάρθι, να ενεργήσουν άμεσα και χωρίς όρους για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών, δήλωσε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου να συναντηθούν μαζί του στην προεδρία την ερχόμενη Τρίτη, μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου».
Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να συναινέσουν στην αύξησή του δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία, που ο πρόεδρος αρνείται να συζητήσει καν.
Ο λόγος είναι απλός: Αν ο Μπάιντεν δεχτεί να σταματήσει να τυπώνει αφειδώς δολάρια, τότε θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία μία μεγάλη «πληγή» για την αμερικανική οικονομία ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία προκάλεσε την αντίδραση δεκάδων χωρών που επιχειρούν πλέον να πλήξουν το δολάριο αποβάλοντάς το από τις συναλλαγές τους.
Αν ο Μπάιντεν συνεχίσει το ανεξέλεγκτο τύπωμα δολαρίων το αμερικανικό νόμισμα κινδυνεύει να προκαλέσει μία παγκόσμια κρίση.