Μια ιστορική φωτογραφία σε ανιστόρητο κείμενο και με λάθος λεζάντα

Για δεύτερη φορά η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος παραποιώντας ιστορικά γεγονότα και πραγματικές αλήθειες .Στο αφιέρωμα του για την επέτειο της 1ης Απριλίου αναφέρεται στις γυναίκες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ οι οποίες- όπως γράφει- έκαναν μαχητικούς αγώνες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Πρώτο λάθος: Οι μόνες που εκείνη την περίοδο έκαναν μαχητικούς αγώνες  και ζητούσαν επιδόματα για τις οικογένειες των πολιτικών κρατούμενων, συγκέντρωναν υπογραφές για την απελευθέρωση ΟΛΩΝ ήταν οι σύζυγοι και οι μητέρες των πολιτικών κρατουμένων της Αριστεράς και συγκεκριμένα  των μελών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, το οποίο με το γνωστό διάταγμα του Χάρτιγκ κηρύχθηκε παράνομο κατάσχεσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και φυλακίστηκαν όλα τα στελέχη του.

Οι μαχητικές διαδηλώσεις των συζύγων των πολιτικών κρατουμένων του ΑΚΕΛ ήταν τέτοιας έντασης και έκτασης που κάποιες φορές οι Βρετανοί αποικιοκράτες τις  οδηγούσαν στις Κεντρικές φυλακές. Σε όλες σχεδόν  τις διαδηλώσεις έπεφτε άγριο ξύλο με τις γυναίκες να χτυπούν  ακόμα και με τα τακούνια των παπουτσιών τους Τούρκους επικουρικούς ή τους Έλληνες αστυνομικούς.

Ενδεικτική ήταν  η περίπτωση με την αείμνηστη θρυλική Κυριακού  να χτυπά με το αιχμηρό τακούνι της γόβας της τον τότε επιστρατευμένο στις δυνάμεις ασφαλείας των Βρετανών Ιωσήφ Χατζηιωσήφ (πρώην δήμαρχο Στροβόλου) ο οποίος χτυπούσε με γκλοπς τις διαδηλώτριες.Ο τραυματισμός του ήταν τέτοιος που λέγεται ότι έκτοτε αποχώρησε από τα σώματα ασφαλείας των αποικιοκρατών.

Τρίτο λάθος: Η ιστορική φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο δεν απεικονίζει γυναίκες αγωνιστών της ΕΟΚΑ .Είναι σύζυγοι πολιτικών κρατουμένων του ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα:

 Η δεύτερη στη φωτογραφία  είναι η Μελανή Κουρτελλάρη σύζυγος του ιστορικού στελέχους του ΑΚΕΛ  και ηγέτη της ΕΚΑ Χρίστου Κουρτελλάρη ( μητέρα του Κύπρου Κουρτελλάρη, εκδότη και  πρώην οικονομικού διευθυντή της ΧΑΡΑΥΓΗΣ. )

Η τρίτη στη σειρά είναι η Αθανασία Φιλιππίδου, σύζυγος του επίσης ιστορικού στελέχους του ΑΚΕΛ  και ηγετικού στελέχους της ΠΕΟ Ζαχαρία Φιλιππίδη ( μητέρα της Ανδρούλας Γκιούρωφ δημοσιογράφου,  πρώην μέλους του Π.Γ.του ΑΚΕΛ και πρώην διευθύντριας και αρχισυντάκτριας της ΧΑΡΑΥΓΗΣ.)

Να σημειώσουμε πως ο Ζαχαρίας Φιλιππίδης ήταν ανάμεσα στα τρία στελέχη του ΑΚΕΛ που το 1944 (παραμονές της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Αποικιών σερ Πάρκινσον) ανέβηκαν στον Προμαχώνα στα  Τείχη  της Λευκωσίας κατέβασαν την Βρετανική σημαία και ανάρτησαν την ελληνική σημαία. Η κίνηση αυτή έδωσε θάρρος σε χιλιάδες διαδηλωτές να κατακλύσουν την εντός των τειχών Λευκωσία παραμερίζοντας τους μαχαιροβγάλτες Γκούρκας που είχαν επιστρατεύσει οι αποικιοκράτες για να περιφρουρούν την είσοδο  της πόλης.

Η τέταρτη στη σειρά είναι η Αντιγόνη Στυλιανού, σύζυγος του Χρυσόστομου Στυλιανού, ηγετικού τότε στελέχους της ΠΕΟ (και μητέρα της Λένιας Στυλιανού κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του ΑΚΕΛ).

Να υπενθυμίσουμε ακόμα πως όσα αιτήματα κέρδιζαν με τους μαχητικούς αγώνες τους οι γυναίκες της Αριστεράς , όπως επιδόματα για τις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων και άλλα, παραχωρούνταν  και στις γυναίκες των αγωνιστών  της ΕΟΚΑ.

Είναι καιρός κάποια ιστορικά γεγονότα να μην αλλοιώνονται και να καταγράφεται η ιστορική αλήθεια. Σε τελευταία ανάλυση δεν έχουμε τίποτε να μοιράσουμε και τίποτε να χωρίσουμε μεταξύ μας. Φτάνει να καταγράφεται η αλήθεια καθαρή και κρυστάλλινη χωρίς τις αγκυλώσεις σκοπιμοτήτων  

Γκ.