Η Νομική Υπηρεσία εφάρμοσε άλλα μέτρα για την Πρύτανη ΤΕΠΑΚ και άλλα σταθμά για την Χρ.Γιωρκάτζη

Αντέδρασε για τις επικρίσεις  εναντίον  της η Γ.Εισαγγελία

Η  Νομική Υπηρεσία με μια ανακοίνωση της  που αποδεικνύει την ενόχληση της  απορρίπτει τις επικρίσεις εναντίον της και εναντίον της Αστυνομίας σε σχέση με την υπόθεση που αφορά την Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού – Παπαηλιού και αναφέρει ότι τα διερευνώμενα αδικήματα είναι καθαρά ποινικά και ότι στοιχειοθετείται εύλογη υπόνοια εναντίον της Πρυτάνεως για διάπραξή τους.Την ίδια σπουδή ωστόσο δεν επέδειξε η Νομική Υπηρεσία και ειδικά ο Γ.Εισαγγελέας για το θέμα του συμβολαίου της διοικήτριας της Κ.Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζηelpida-keravnou

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου, η Νομική Υπηρεσία χαρακτηρίζει “τελείως απαράδεκτες και αβάσιμες” τις επικρίσεις “περί προχειρότητας, υπερβολικού ζήλου και ενασχόλησης με ζητήματα ήσσονος σημασίας”, που είχαν γίνει χθες εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, με αφορμή τη λήξη του διατάγματος κράτησης της Πρυτάνεως,

Εξίσου αβάσιμος,λέει , είναι και ο ισχυρισμός ότι η υπό εξέταση υπόθεση συνιστά ασήμαντο διοικητικής φύσεως θέμα και όχι ποινικό αδίκημα.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι “τα διερευνώμενα αδικήματα είναι καθαρά ποινικά και σχετίζονται με κατηγορίες πλαστογραφίας εγγράφου, κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας κ.ά” και σημειώνει η Νομική Υπηρεσία πως “το ότι πρόκειται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, αυτό έχει κριθεί τόσο από τους ανακριτές και τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και από δύο διαφορετικούς δικαστές, οι οποίοι διέταξαν την έκδοση εντάλματος σύλληψης και διατάγματος προσωποκράτησης, αφού πείσθηκαν ότι από το διαθέσιμο μαρτυρικό υλικό όχι μόνο υπάρχουν ποινικά αδικήματα, αλλά και ότι στοιχειοθετείται και εύλογη υπόνοια εναντίον της Πρυτάνεως για τη διάπραξη τους”.

Το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί, οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι εξέπνευσε το τριήμερο διάστημα που είχε παράσχει το Δικαστήριο, ενώ οι ανακρίσεις δεν έχουν ακόμα περατωθεί και συνεχίζονται, αναφέρει περαιτέρω.

“Με αυτά τα δεδομένα”, προσθέτει, προκύπτει ότι οι οποιεσδήποτε επικρίσεις δεν βασίζονται στα πραγματικά γεγονότα και αλλοιώνουν την ουσιαστική εικόνα της υπόθεσης”.

Τέλος, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι “θα συνεχίσει να διερευνά και να ασχολείται με την ενδεχόμενη διάπραξη οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο μακράν από παρεμβάσεις ή προστασίες κομματικές ή άλλες και σίγουρα χωρίς καμμιά σκοπιμότητα ή στοχοποίηση οποιωνδήποτε προσώπων”.

Ανησυχίες εκφράζει η ΦΕΤΕΠΑΚ

Η Φοιτητική Ένωση ΤΕΠΑΚ με σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι:« δε μπορεί να μένει αμέτοχη στα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο Πανεπιστήμιο μας. Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με τη σύλληψη του ανώτατου αξιωματούχου του Πανεπιστημίου δεν μένει παρά να εκφράσουμε τα όσα μας ανησυχούν και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα.» Και προσθέτει:

«Δεν θα αναλωθούμε στο ποιος και αν υπάρχουν ευθύνες, χωρίς βέβαια να τις παραγκωνίζουμε αλλά θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το θέμα άμεσα από τις όποιες διαδικασίες, τους θεσμούς και το κοινωνικό αντίκτυπο που υπάρχει.

Ως ΦΕΤΕΠΑΚ αναρωτιόμαστε αν τα χτυπήματα που δέχεται το Πανεπιστήμιο μας είναι εθελούσια και η επόμενη κίνηση είναι ο τερματισμός της Λειτουργίας του ή κάποιου είδους συγχώνευση; Η εν λόγω ερώτηση απορρέει από τις τοποθετήσεις δημοσίων προσώπων, όπως πρόσφατα έγινε με την επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στο ΤΕΠΑΚ όπου βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος είχε τοποθετηθεί σε αυτό το πνεύμα της εκμηδένισης του έργου του ΤΕΠΑΚ και στη συγχώνευση σχολών.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία να προστατεύσουν το δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα ενισχύοντας και όχι παραγκωνίζοντας το κοινωνικό έργο και τη προσφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προσφέρει το ΤΕΠΑΚ τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια για σπίλωση του ΤΕΠΑΚ ως ιδρύματος στα μάτια της κοινωνίας είναι πέρα για πέρα αναξιόπιστη.

Έτσι λοιπόν δηλώνουμε απερίφραστα ότι οποιαδήποτε απόφαση που πλήττει τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό ίδρυμα θα βρει απέναντι το φοιτητικό κίνημα. Θεωρούμε απαράδεκτο να επεμβαίνουν οι αρχές μέσα στους χώρος του Πανεπιστημίου, χωρίς φυσικά να θέλουμε να παρεμποδίσουμε το έργο τους, αλλά έξω από τους χώρους του ακαδημαϊκού ιδρύματος να δρουν.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι υποχείριο εξουσίας αλλά κέντρο αγωγής παιδείας και κοινωνικού έργου. Ευελπιστούμε το συντομότερο να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν πλήξει σχεδόν ανεπανόρθωτα το κύρος του Πανεπιστημίου μας και όσοι φέρουν ευθύνες να λογοδοτήσουν.»