Νέα κατεύθυνση Ρώσων:Τρεις στόχοι από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Κίεβο

Νέο κύμα δραστηριότητας αναμένεται για τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση τον Φεβρουάριο. Οι πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση της επιχείρησης φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά προκειμένου να ανυψωθεί η μάχη σε νέο επίπεδο και αρκετοί από τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας ενδέχεται να επιτευχθούν σύντομα, αλλάζοντας ριζικά την πορεία της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τον ρωσικό στρατό, μια μεγάλη επίθεση προετοιμάζεται για την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και αρχών Μαρτίου. Οι πληροφοριοδότες λένε ότι οι στόχοι θα είναι:

Να προσεγγίσουν τα σύνορα των περιοχών που πρόσφατα προσαρτήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, ειρηνεύοντας τις νέες περιφέρειες.

Να καταλάβουν το Νικολάεφ, την Οδησσό, καθώς και ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, φτάνοντας στην Υπερδνειστερία.

  • Να καταλάβουν το Κίεβο, αναγκάζοντας σε πολιτική συνθηκολόγηση του καθεστώτος μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Το έδαφος της Λευκορωσίας θα γίνει το κύριο εφαλτήριο για την επερχόμενη εκστρατεία. Επίστρατοι Ρώσοι εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στη Λευκορωσία, όπου είναι συγκεντρωμένος βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός και μαχητικά αεροσκάφη. Μια μεγάλη δύναμη βομβαρδισμού είναι σε ετοιμότητα για δράση. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία συλλέγουν στρατηγικές πληροφορίες για τη θέση των ουκρανικών μονάδων, κυρίως για την αεράμυνα του Κιέβου, συλλέγοντας δεδομένα πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό των επιθέσεων.

Παράλληλα με τη Λευκορωσία, το Ζαπορόζιε και το Λουγκάνσκ είναι επίσης βασικοί πυλώνες της ρωσικής στρατηγικής. Αναμένεται ότι θα γίνουν μαζικές επιθέσεις από αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καταστρέφοντας εχθρικές μονάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχεία ρωσική προέλαση στο πεδίο της μάχης, φτάνοντας στις ζώνες που αναφέρονται στους προαναφερθέντες στόχους.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι για να είναι επιτυχής η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στο μπλοκάρισμα όλων των γραμμών ανεφοδιασμού του εχθρού. Η κύρια οδός άφιξης των προμηθειών στην Ουκρανία είναι τα σύνορα με την Πολωνία, όπου γίνεται η διέλευση των πυρομαχικών και του στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης φαίνονται ευνοϊκές για την επίτευξη αυτών των στόχων. Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι επί του παρόντος εξαντλημένες και αδύναμες. Από την άλλη πλευρά, οι επίστρατοι Ρώσοι στρατιώτες είναι πλήρως έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μάχες υψηλής έντασης. Επιπλέον, οι θέσεις του ρωσικού πυροβολικού στη Λευκορωσία και στα απελευθερωμένα εδάφη έχουν προνομιακή θέση, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες νίκης στην επερχόμενη επίθεση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ (Valery Gerasimov), προήχθη στη θέση του Διοικητή των Μικτών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ζώνη Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης. Η ανάληψη της διοίκησης από τον Γκερασίμοφ φαίνεται να ήταν μια κίνηση προς το τελικό στάδιο των ρωσικών επιχειρήσεων.

Ο προκάτοχός του, στρατηγός Σουροβίκιν έπαιξε σημαντικό ρόλο ενώ διοικούσε. Βετεράνος της Τσετσενίας και της Συρίας και έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αντιτρομοκρατία, ο Σουροβίκιν διορίστηκε στη θέση σε μια περίοδο που οι ουκρανικές τρομοκρατικές ενέργειες ήταν σε έξαρση. Εκπλήρωσε τον στόχο της εξουδετέρωσης του επιθετικού δυναμικού του εχθρού με τις ισχυρές του ενέργειες στην ουκρανική κρίσιμη υποδομή, την ίδια στιγμή που έσωσε χιλιάδες ζωές Ρώσων με την πολιτική του να αποφεύγει τον πόλεμο χαρακωμάτων και να δίνει προτεραιότητα στους βομβαρδισμούς μεγάλων αποστάσεων. Τώρα, όμως, το ύφος της ρωσικής εκστρατείας μπαίνει σε νέα κατεύθυνση.

Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον διορισμό του στρατηγού Γκερασίμοφ. Ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι αναμφίβολα ο πιο διάσημος Ρώσος αξιωματικός και επομένως ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί των πιο αποφασιστικών κινήσεων της επιχείρησης. Ο στόχος τώρα δεν είναι πλέον να σπάσει το επιθετικό δυναμικό του εχθρού, αλλά να εξαναγκάσει το καθεστώς του Κιέβου σε συνθηκολόγηση μέσω μιας τεράστιας επίθεσης.

Μετά από τόσες προσπάθειες της Ρωσίας να διαπραγματευτεί μια ειρηνική επίλυση, με την ουκρανική κυβέρνηση να τις αγνοεί και να επιμένει σε μια στρατιωτική εκστρατεία, τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο πιθανό τέλος στη σύγκρουση από μια επίθεση της Ρωσίας αρκετά ισχυρή για να καταλάβει ολόκληρη την ουκρανική ακτογραμμή και το Κίεβο.