Λαβρόφ: Οι δυτικές ελίτ δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην «ηθική ηγεμονία»

Οι δυτικές ελίτ δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην «ηθική ηγεμονία», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η Ρωσία εργάζεται μαζί με τις χώρες, που δεν επιθυμούν να ζουν υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ για την απεξάρτηση των διεθνών συναλλαγών από το αμερικανικό νόμισμα.

«Τα εγκλήματα των αποικιοκρατών δεν έχουν ημερομηνία λήξης και στερούν για πάντα από τις δυτικές ελίτ του δικαιώματος να διεκδικούν οποιαδήποτε ηθική ηγεμονία. Πολύ περισσότερο, που τα αποικιοκρατικά ένστικτα δεν έχουν εξαφανιστεί», υποστήριξε ο Σ.Λαβρόφ μιλώντας ενώπιον στελεχών του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία».

«Η συλλογική Δύση, η οποία πέτυχε την ευημερία της εν πολλοίς με τη μακραίωνη ληστεία και εκμετάλλευση των αναπτυσσομένων χωρών, επιχειρεί να διατηρήσει την πλανητική της κυριαρχία, ελπίζοντας ότι όπως και πριν θα επιλύει τα προβλήματα της ανάπτυξής της και της υποστήριξης των οικονομιών της με έξοδα τρίτων», ανέφερε ο Ρώσος Υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Υποστήριξε ότι «η Δύση συνεχίζει γι’ αυτό το σκοπό να φρενάρει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων και να επιβάλει στην πλειονότητα του κόσμου μια νεοαποικιακή, αμερικανοκεντρική τάξη πραγμάτων, η οποία πρέπει, όπως λένε, να βασίζεται σε κανόνες, τους οποίους μόνοι εφευρίσκουν και εφαρμόζουν κατά την αρχή “κάνω ό,τι θέλω”».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών «οι ΗΠΑ και η πλήρως υποταγμένη σε αυτές υπόλοιπη Δύση», χωρίζουν τον κόσμο σε μια μικρή ομάδα «χωρών εξαιρετικών» και στην πλειονότητα του πλανήτη, που οφείλει να υπακούει και να ακολουθεί.

«Σε ό,τι αφορά τη Δύση, την οποία εύστοχα ο Πρόεδρος Πούτιν ονόμασε σε ανύποπτο χρόνο “αυτοκρατορία ψεύδους”, από καιρό δεν αντιμετωπίζεται στον κόσμο ως λίκνο δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟϊκοί δορυφόροι τους έχασαν οριστικά τη φήμη τους ως αξιόπιστων, διεθνών εταίρων, που τηρούν τις συμφωνίες τους», είπε.

« Στον κόσμο όλο και περισσότερο ενισχύεται η κατανόηση ότι κανείς δεν είναι ασφαλισμένος από την απαλλοτρίωση, από την κρατική ληστεία από πλευράς των πρώην αποικιοκρατικών μητροπόλεων», υποστήριξε ο Σ.Λαβρόφ αναφερόμενος στη δέσμευση των κρατικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, γι’ αυτό και η Μόσχα εργάζεται μαζί με χώρες-ομοϊδεάτες «για τη μεταφορά των διεθνών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα, για τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων μεταφορών και πληρωμών, ώστε να μην εξαρτώνται από τα καπρίτσια και την επιβολή της χώρας, που ανακήρυξε εαυτόν ηγεμόνα».

Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ η Ρωσία συναντά κατανόηση των αιτίων της σύγκρουσης στο έδαφος της Ουκρανίας στις περισσότερες χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, γι’ αυτό και τα τρία τέταρτα των κρατών του κόσμου, «τα οποία διατηρούν την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους, δεν εντάχθηκαν στις αντιρωσικές κυρώσεις», αλλά «έλαβαν ισορροπημένη στάση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία κατέστη αποτέλεσμα της πολυετούς κρίσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Συνεχίζοντας, ξεχώρισε «τη στρατηγική εταιρική σχέση» της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία, ονομάζοντας τις σχέσεις με την πρώτη ως «τις καλύτερες σε όλη την ιστορία», καθώς και τη συμμετοχή της χώρας του στις ομάδες των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

«Εκεί δεν υπάρχει ουδεμία πειθαρχία “με το ραβδί”, όπως παρατηρούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν υπάρχουν ηγούμενοι και καθοδηγούμενοι, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση της πραγματικής, αυθεντικής ισορροπίας των συμφερόντων, εκπληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πλήρως τις απαιτήσεις του Καταστατικού του ΟΗΕ για σεβασμό της ισότητας της κυριαρχίας των κρατών», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός χωρών, οι οποίες ενδιαφέρονται όχι μόνο να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, αλλά εντέλει και να ενταχθούν στους νέους αυτούς διεθνείς οργανισμούς.

Ειδικές αναφορές έκανε ο Σ. Λαβρόφ και στην αυξανόμενη συνεργασία της Ρωσίας με αφρικανικές χώρες, τις οποίες, όπως είπε, η Μόσχα θα συνεχίσει να υποστηρίζει στον αγώνα τους για να ολοκληρωθεί η από-αποικιοποίηση, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία, που υφίσταται απώλειες επιρροής στην Κεντρική και Δυτική Αφρική «δεν θέλει να δώσει ό,τι κάποτε θεωρούσε δικό της».

Ο Σ. Λαβρόφ είναι από τα πλέον δραστήρια στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης στην υπεράσπιση της πολιτικής, που έχει επιλέξει έναντι της Ουκρανίας και της Δύσης το Κρεμλίνο, όπου και βρίσκεται προς εξέταση και έγκριση, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, το νέο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία ο υπογράμμισε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων, με τα οποία προμηθεύει η Δύση το Κίεβο, «τόσο μακρύτερα θα πρέπει να απωθηθούν από τα εδάφη, που αποτελούν τμήμα της Ρωσίας», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες, «οι οποίες βάσει των αποτελεσμάτων των Δημοψηφισμάτων εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία». Ο Σ. Λαβρόφ θύμισε ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «ξεκίνησε από κάποια κράνη, κατόπιν εμφανίστηκαν πυροβόλα όπλα και τώρα ήδη μιλούν για αεροσκάφη» και σχολίασε καυστικά τις όποιες ενστάσεις έχει εκφράσει ο καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς «είναι γνωστός για την ικανότητά του να αλλάζει τη θέση του αρκετά γρήγορα».

Κατά τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «όλοι θέλουν να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία», αλλά οι προθεσμίες δεν είναι το σημαντικότερο, όπως είναι «η ποιότητα των αποτελεσμάτων, που θα διασφαλίσουμε για τον λαό μας, για εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν μέρος του ρωσικού πολιτισμού και η χούντα επί πολλά χρόνια με την ενθάρρυνση της Δύσης αποστερούσε από κάθε τι το ρωσικό».

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, είπε ο Σ. Λαβρόφ, «σε αυτό το στάδιο ενεργούμε όπως υπόσχονταν οι δυτικοί μας συνάδελφοι, ότι πρέπει να υπάρξει νίκη στο πεδίο της μάχης, αυτή είναι η δική τους διατύπωση, αυτοί αρνήθηκαν τις συνομιλίες».

Δήλωσε, ακόμα, ότι είναι κατηγορηματικά υπέρ της ειρήνης και κατά της ρήσης «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», επιμένοντας ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στο να εξετάσει και να συζητήσει σοβαρές προτάσεις για διαμεσολάβηση και ειρήνη, με τον ίδιο να προκρίνει την αρχή «αν θέλεις ειρήνη, ας είσαι έτοιμος πάντοτε να υπερασπιστείς τον εαυτό σου».