Ουκρανία: Ξεκινά ποινική διαδικασία εναντίον του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Wagner

Η ουκρανική δικαιοσύνη ξεκινά επίσημα ποινική διαδικασία εναντίον του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ιδρυτή και επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner και υποσχέθηκε να εντοπίσει και να διώξει τους μαχητές της εταιρείας που προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

H Wagner, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Πριγκόζιν, που βρίσκεται στον στενό κύκλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει στρατολογήσει χιλιάδες μαχητές, συμπεριλαμβανομένων καταδίκων από ρωσικές φυλακές, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι η εταιρεία του έχει αποδειχθεί καίριας σημασίας στις πρόσφατες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των πιο αιματηρών του πολέμου.

«Η Γενική Εισαγγελία έκρινε ύποπτο τον επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Αντρέι Κόστιν σε ανακοίνωση στο Facebook, χωρίς να κατονομάζει τον Πριγκόζιν.

«Ο επικεφαλής αυτής της εταιρείας είναι άμεσα υπεύθυνος για χιλιάδες εγκλήματα πολέμου. Παραδέχεται ανοιχτά τον ρόλο του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και, με την άδεια του Κρεμλίνου, επιλύει θέματα προσωπικού στρατολογώντας δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους».

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον Πριγκόζιν.

Στις 20 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη Wagner, καταγγέλλοντας τη δράση της στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αντέδρασε λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δυσφημεί επί χρόνια τη Wagner χωρίς λόγο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ποινικό κώδικα, οι ύποπτοι για ποινικές υποθέσεις πρέπει να ενημερώνονται με μια «ειδοποίηση υποψίας». Η ανακοίνωση της εισαγγελίας δεν ανέφερε πώς θα μπορούσε να επιδοθεί μια τέτοια ειδοποίηση στον Πριγκόζιν.

Ο Κόστιν απαρίθμησε κατηγορίες εναντίον της Wagner, συμπεριλαμβανομένης της καταπάτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της διεξαγωγής επιθετικού πολέμου. Είπε ότι οι μισθοφόροι της Wagner όλων των βαθμίδων θα θεωρηθούν υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέφυγαν στο εξωτερικό.

Το Κίεβο θα στείλει παράλληλα στο Όσλο ένα «αίτημα για διερευνητικές ενέργειες» εναντίον του Αντρέι Μεντβέντεφ, ενός πρώην διοικητή της Wagner που διέφυγε από τις μάχες στην Ουκρανία στην Νορβηγία τον περασμένο μήνα, είπε ο Κόστιν. Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ανακρίνει τον Μεντβέντεφ.

«Είμαι βέβαιος ότι από κοινού με τους διεθνείς εταίρους θα διασφαλίσουμε τη συνολική ευθύνη τόσο για κάθε εγκληματία που ήρθε στη γη μας με όπλα στα χέρια του όσο και για τους προστάτες τους που κάνουν δουλειές βαμμένες με αίμα», συμπλήρωσε ο Κόστιν.