Πρωτοφανής επίθεση Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά του Αμερικανού πρέσβη:«Πάρε τα βρώμικα χέρια σου από την Τουρκία»

Κλιμακώνονται αιφνιδιαστικά οι διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία μετά την πρωτοφανή επίθεση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά του Αμερικανού πρέσβη Τζεφ Μπλέικ.

Ο Τούρκος ακροδεξιός πολιτικός και φερόμενος ως διάδοχος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» MHP, ανέφερε επί λέξει «λέω στον Αμερικανό πρέσβη εδώ: ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους έχετε υπαγορεύσει και τι. Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας από την Τουρκία. Το λέω πολύ καθαρά, πάρτε τα βρώμικα χέρια σας μακριά από την Τουρκία. Ξέρω ξεκάθαρα τι έχετε κάνει, πώς θέλετε να κάνετε άνω κάτω την Τουρκία».

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εννέα πρέσβεις δυτικών χωρών να δώσουν εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίον έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη, εκδίδοντας και οδηγία προς τους πολίτες τους με την προειδοποίηση πως αναμένονται τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Δυτικών στόχων. Η κίνηση αυτή των εννέα πρεσβειών προκάλεσε αναστάτωση τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας στην Άγκυρα όσο και στους μηχανισμούς ασφαλείας της Τουρκίας.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος εκφράζει ό,τι πιο ακραίο, εθνικιστικό και ακροδεξιό υπάρχει στην τουρκική πολιτική σκηνή, την ώρα που οι Τούρκοι εθνικιστές – Γκρύζοι Λύκοι έχουν συμμαχήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε την επίθεση του προς τον Αμερικανό πρέσβη επισημαίνοντας: «Η Τουρκία έχει την ατυχία ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης που έρχεται στην χώρα αυτή βιάζεται να πει πως… μπορώ να οργανώσω πραξικόπημα. Τι μπορώ να κάνω στην Τουρκία, τι μπορώ να πετύχω στην Τουρκία, πώς μπορώ να βλάψω την Τουρκία, πώς μπορώ να είμαι το αγαπητό παιδί στους πατεράδες μου. Αυτό ήταν και είναι μια από τις σημαντικότερες ατυχίες της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Μαζεύει και άλλους πρέσβεις και προσπαθεί να τους δώσει συμβουλές. Το ίδιο κάνουν και στην Ευρώπη. Η αμερικανική πρεσβεία χειραγωγεί την Ευρώπη. Μην ανησυχείτε… οι Ευρωπαίοι τα γνωρίζουν αυτά. Ξέρουν ποια είναι η αλήθεια. Ξέρουν πραγματικά. Κάθονται και σχεδιάζουν, νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν σχέδια για την Τουρκία, αλλά ένας άνθρωπος τους χάλασε το παιχνίδι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

»Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας. Και τα μασκοφορεμένα και χαμογελαστά πρόσωπα σας μακριά από την Τουρκία. Είναι τόσο ξεκάθαρο».

Αυτά δήλωσε σε κατάσταση αμόκ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Πάρτε τα βρώμικα χέρια σας και τα μασκοφορεμένα και χαμογελαστά πρόσωπά σας μακριά από την Τουρκία. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Πιάνουμε έναν άνθρωπο, λέμε ότι αυτός είναι δικός σας άνθρωπος -να μια άλλη διάσταση της ξεδιαντροπιάς τους, ας το μάθει όλη η Τουρκία- του αφαιρούν την υπηκοότητα για να μην τον πάρουν πίσω στη χώρα τους και λένε: “Αυτός δεν είναι πολίτης μου”. Δεν είναι μονόπλευροι, δεν είναι διπρόσωποι, προβάλλουν κάθε είδους κόλπα. Όταν αποκαλύπτουμε τη γυμνή αλήθεια, οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία αναστατώνονται πολύ».

Ο Σοϊλού υπενθύμισε ότι το 2016 η Τουρκία προειδοποίησε την Ολλάνδία και το Βέλγιο για την απέλαση ενός ξένου μαχητή και επισήμανε: «Από το 2011, έχουμε επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε 111.000 άτομα από 150 χώρες. Έχουμε απελάσει πάνω από 9.000 αλλοδαπούς τρομοκράτες μαχητές από 102 εθνικότητες, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν επαφή με τις ζώνες των συγκρούσεων. Ενώ κάναμε αυτή την προσπάθεια, η στάση τους ήταν να αφαιρέσουν βιαστικά την ιθαγένεια αυτών των ανθρώπων και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τρόπο που θα μας πάρει το κεφάλι. Ήθελα να το μοιραστώ αυτό ως παράδειγμα της ανικανότητας των χωρών αυτών που προσπαθούν να μας δώσουν συμβουλές κλείνοντας προξενεία. Στείλαμε 1126 ξένους τρομοκράτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Τουρκία, τους ρωτάμε: “Τι κάνατε;”. Θα προσπαθήσουν να έρθουν αύριο ξανά στην Τουρκία ή θα πάνε σε εμπόλεμες ζώνες ή θα κάνουν κάτι στην Ευρώπη; Φοβούνται να πουν κάτι τέτοιο στην κοινή γνώμη τους».