Αεροπορική επίθεση Ρωσίας στο Κίεβο κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν στο Κίεβο κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ”, είναι ο τίτλος είδησης Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

“Συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία την Παρασκευή, προειδοποιώντας τον κόσμο για ένα πιθανό κύμα ρωσικών επιθέσεων.

Σειρήνες ακούστηκαν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρόεδρο σήμερα.

Οι  Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οδηγηθούν σε ασφαλή καταφύγια.

Ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι μεταξύ των παρόντων στη σύνοδο κορυφής πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν, ηχούν σειρήνες σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας”

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προγραμματισμένο να συναντήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy στο Κίεβο την Παρασκευή, φέρνοντας  υπόσχεση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά πιθανότατα διαψεύδοντας την ελπίδα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

Η επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έφτασε στο Κίεβο με τρένο την Πέμπτη, ένα συμβολικό ταξίδι για να δείξει υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ανώτερα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στην ουκρανική κυβέρνηση και η Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ, Τσαρλς Μισέλ, θα προβούν σε συνομιλίες με τον Ζελένσκι σήμερα.

Ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι νέες κυρώσεις που προετοιμάζει το μπλοκ για την επέτειο πρόκειται να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κυβέρνησής του.

Καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική αμοιβαία κατανόηση”, είπε ο Ζελένσκι για τις συνομιλίες της Πέμπτης. “Ότι μόνο μαζί μια ισχυρή Ουκρανία και μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν μέσω της περαιτέρω ολοκλήρωσής μας, να παράσχουμε ενέργεια και κίνητρο για πολεμήσουμε ανεξάρτητα από εμπόδια και απειλές».

Ενώ η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία και υποστηρίζει τις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις εκεί, αρνείται να προσφέρει έναν γρήγορο δρόμο για την ένταξη ενώ η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απαριθμήσει πολλαπλές απαιτήσεις εισόδου, από την πολιτική και οικονομική σταθερότητα έως την υιοθέτηση διαφόρων νόμων της ΕΕ. Η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια.

«Μερικοί μπορεί να θέλουν να κάνουν εικασίες για το τέλος του παιχνιδιού, αλλά η απλή

αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία το 2013, μια δεκαετία μετά την επίσημη υποβολή αίτησης.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη λίγο μετά την εισβολή και τον Ιούνιο έλαβε επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας από την ΕΕ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι τα θέματα που συζητήθηκαν την Πέμπτη περιλαμβάνουν περισσότερα όπλα, χρήματα και ενέργεια για την Ουκρανία, καλύτερη πρόσβαση για τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ, αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα και προσπάθειες δίωξης ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία από τα αποθέματα και βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά 15 αρμάτων μάχης Gepard από το Κατάρ για αποστολή εκεί, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Τα Leopard 1 δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο τα Leopard 2 που υποσχέθηκαν η Γερμανία και άλλες χώρες την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα μπορούσαν να παραδοθούν νωρίτερα.

Η ΕΕ ζήτησε περισσότερα μέτρα κατά της διαφθοράς από την Ουκρανία, η οποία θεωρείται ότι έχει ενδημικό κρατικό μόσχευμα, λέγοντας ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο ιστορικό.

Για τον σκοπό αυτό, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε απολύσεις και έρευνες ορισμένων αξιωματούχων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λέγοντας εύστοχα ότι το υπουργείο Άμυνας πρέπει να είναι καθαρό.

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας συμπίπτει με την εντατικοποίηση της ρωσικής πίεσης στις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά πεδία μάχης και επίσης στα βορειοανατολικά και νότια.

Η Μόσχα λέει ότι ένας από τους κύριους στόχους της στην Ουκρανία είναι να εξασφαλίσει την υπόλοιπη επαρχία του Ντόνετσκ, μία από τις τέσσερις που προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο. Η κύρια εστίασή της ήταν στην πόλη Μπαχμούτ του Ντόνετσκ, όπου οι δυνάμεις της διεκδίκησαν σταδιακά κέρδη την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης τους επόμενους έξι μήνες θα είναι «απολύτως κρίσιμες» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν σοβαρός για τις διαπραγματεύσεις.