Παραλύει για τρεις ώρες η Κύπρος λόγω της παγκύπριας στάσης για την ΑΤΑ

Παραλύει σήμερα για τρεις ώρες η Κύπρος στο πλαίσιο της τρίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας που εξήγγειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καλύπτουν πέραν των 70.000 εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Έπειτα από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και της εργοδοτικής πλευράς, οι συντεχνίες εξήγγειλαν την πραγματοποίηση πανεργατικής τρίωρης στάση εργασίας σε παγκύπρια βάση από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ενώ κάλεσαν τα μέλη τους «σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων».

Μετά το αδιέξοδο, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως το θέμα μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου, ενώ επικαλέστηκε την υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για προστασία της εργασιακής ειρήνης.

Οι συντεχνίες σημειώνουν ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν «κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της». Από την πλευρά τους οι εργοδότες σημειώνουν ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και ζητούσαν συνέχιση των συζητήσεων ένα πιο ολιστικό, σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό, όπως θωρούσαν σύστημα.

Με βάση την προκαταρτική συμφωνία, η οποία είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022, εν απουσία νέας συμφωνίας, ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση, δηλαδή καταβολή της ΑΤΑ στο 50% του ετήσιου ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κάτι που οι συντεχνίες δεν θεώρησαν ικανοποιητικό, εν μέσω της έκρηξης των πληθωρισμού.

Η απεργία αφορά σε πέραν των 70.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού καλύπτει τον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και πέραν των 40.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στη Λευκωσία η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών  και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Διοικητήριο.

Στη Λάρνακα η συγκέντρωση θα γίνει 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην Πάφο η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.