Ησαϊας: Σε γραμμή Πατριαρχείου για το Ουκρανικό εάν εκλεγεί

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές στην Κύπρο μετά την ταφή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, με τον κάθε υποψήφιο να προετοιμάζει το έδαφος της επιρροής του. Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐας με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA Κύπρου, χθες, Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 είπε ότι θα τηρήσει την ίδια θέση με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο στο θέμα της Ουκρανικής Εκκλησίας. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος μαζί με άλλους μητροπολίτες όπως τον Κύκκου Νικηφόρο είχαν ταχθεί εναντίον της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Μιλώντας στον ALPHA Κύπρου ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στους αναθεωρητισμούς της Ρωσικής Εκκλησίας και εν γένει της Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «το δίκαιον του Αγώνα, τουλάχιστον οι Κύπριοι, το έχουν πληρώσει ακριβά και γνωρίζουν να μάχονται υπέρ αυτού, καταδικάζοντας κάθε αναθεωρητισμό απ’ όπου και αν προέρχεται».

Ερωτηθείς για τη γραμμή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για το ουκρανικό ζήτημα και αν ο ίδιος εκλεγεί, ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας είπε ότι θα διατηρήσει την ίδια γραμμή απέναντι στην Ουκρανική Εκκλησία. Κατέστησε σαφές ότι θα διατηρήσει τη γραμμή που χάραξε και ακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Η Εκκλησία της Κύπρου παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπων, εντός και εκτός των ορίων της, σεβόμενη κάθε τοπική Εκκλησία και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ησαΐας. Ως προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι χαίρει τιμής και σεβασμού όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά απ᾿όλα τα μέλη της Ι. Συνόδου της Κύπρου.

Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο (19/11) αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.