Το Σάββατο η κηδεία του Αρχιεπισκόπου

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή, θα τελεστεί η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί. Η σορός του Αρχιεπισκόπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Πέμπτη ως την ημέρα της κηδείας και η ταφή θα γίνει σε ειδικό τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό.

Ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Γεώργιος προέβη σήμερα, μετά την έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στις ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις του σώματος σχετικά με την εξόδιον ακολουθία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, Πρώτον, να απαγγελθεί ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου εις τους Προκαθημένους, Πατριάρχας και Προέδρους των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτονόμων Εκκλησιών, ως και εις τους Αρχηγούς των λοιπών Χριστιανικών Ομολογιών.

Δεύτερον, να κηρυχθεί εκκλησιαστικό πένθος μέχρι την μέρα της εξοδίου ακολουθίας.

Τρίτον, όπως ανοιχθεί Βιβλίο Συλλυπητηρίων στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου από τις 10 το πρωί αύριο μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022.

Τέταρτο, αποφασίστηκε όπως η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, από την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου ως το πρωί του Σαββάτου.

Πέμπτο, όπως τελεστεί η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι  στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα. Έκτον της εξοδίου ακολουθίας της προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Έβδομο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως εκφωνηθεί επικήδειος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Όγδοο ότι θα ηχήσουν πένθιμα κατά την ώρα της εξοδίου Ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Κύπρου και οι σημαίες παραμείνουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους.

Ένατο, όπως η σορός του μεταστάντος ταφεί στον τάφο που ετοίμασε ο μακαριστός κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου. Επίσης, επί σαράντα ημέρες θα τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.

Τέλος, αποφάσισε όπως τελεστεί υπό τον Μητροπολίτη Πάφου Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και στον Καθεδρικό Ναό και τρισάγια σε όλες τους ιερούς Ναούς της Κύπρου.

Η Ιερά Σύνοδος, κατέληξε ο Μητροπολίτης Πάφου, καλεί το λαό της Κύπρου όπως ενώσει τις προσευχές του υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Το Υπουργικό θα τιμήσει τον Αρχιεσπίσκοπο

Τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου μετέφερε στην Ιερά Σύνοδο και τους οικείους του, η Πρόεδρος της Βουλής και προέδρευσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου επισκέφθηκε το πρωί την Αρχιεπισκοπή, ανακοινώνοντας παράλληλα την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον πώς θα τιμήσει η Πολιτεία σε συνεννόηση με την Εκκλησία, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

Σε δηλώσεις της στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Εκκλησία της Κύπρου πενθεί, η Κύπρος πενθεί, το ποίμνιο πενθεί. «Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ήταν μια πολύ σημαντική εκκλησιαστική φυσιογνωμία και όχι μόνο και η θλίψη μας είναι μεγάλη. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε επισήμως τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια, τους οικείους του και βεβαίως προς την Ιερά Σύνοδο», είπε.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως θα ανακοινώσει η Ιερά Σύνοδος και στη συνέχεια θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση για το πώς θα τιμήσει η Πολιτεία τον Αρχιεπίσκοπο.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως θα υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα ανακοινωθεί όταν είναι όλα έτοιμα.

Δήλωση Προέδρου

Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εκδημία του Χρυσόστομου Β’ νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε επίσης το «τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο» του.

«Ο λαός της Κύπρου πενθεί την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Τεράστιο το μεταρρυθμιστικό έργο του για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και η δράση του για ευημερία του λαού μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Εκ μέρους της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο, τον λαό μας και την οικογένεια του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Αιωνία να είναι η μνήμη του», πρόσθεσε.

Ξένοι πρέσβεις

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ εκφράζουν με μηνύματά τους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Judith G. Garber έγραψε στο twitter ότι η αξιοσημείωτη ζωή που έζησε ο Αρχιεπίσκοπος επηρέασε βαθιά αμέτρητες ζωές. “Ήταν ένας θαρραλέος ηγέτης που μιλούσε στοχαστικά για τη θρησκεία και τα πιστεύω του. Τα συλλυπητήριά μου στους Ελληνορθόδοξους πιστούς της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Η Γαλλίδα Πρέσβειρα Salina Grenet-Catalano έγραψε ότι “με θλίψη έμαθα για τον θανατο του Μακαριωτάτου Χρυσόστομου Β΄. Θα τον θυμόμαστε για την αφοσίωσή του στην πνευματική φροντίδα του λαού του, το θάρρος του και τη βαθιά δέσμευσή του στον θρησκευτικό διάλογο. Τα συλλυπητήριά μου στους Ελληνορθόδοξους πιστούς στην Κύπρο”.

Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Irfan Siddiq εξέφρασε τα συλλυπητήρια του “στην Ιερά Σύνοδο, την Εκκλησία της Κύπρου και όλα τα μέλη της αυτή τη θλιβερή ώρα”.

Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merk, εξέφρασε τη λύπη της για την είδηση του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, προσθέτοντας ότι «θα τον θυμούμαστε για το θάρρος και τη δέσμευσή του στον διαθρησκευτικό διάλογο και το μέλλον της Κύπρου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου».

Ο Πρέσβης της Σουηδίας Martin Hagström εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην Εκκλησία της Κύπρου και αναφέρει ότι “σήμερα θρηνούμε τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος μαζί με άλλους θαρραλέους μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγέτες, έχτισε νέες γέφυρες εμπιστοσύνης υποστηρίζοντας τη θρησκευτική ελευθερία για όλους και δημιουργώντας το Γραφείο του Θρησκευτικού Διαλόγου”.

Θρησκευτικοί ηγέτες

Σήμερα χάσαμε έναν θαρραλέο ηγέτη, αναφέρει το Γραφείο του Θρησκευτικού Διαλόγου της Κυπριακής Ειρηνευτικής Διαδικασίας (RTCYPP), εκφράζοντας τα συλλυπητήρια εκ μέρους όλων των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου.

Το Γραφείο, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας έγραψε στο twitter ότι “όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, οι θρησκευτικές κοινότητες και το RTCYPP που έχουν συνεργαστεί με την Εξοχότητά του θρηνούμε μαζί με τη Σύνοδο και την Εκκλησία της Κύπρου και προσευχόμαστε λόγω της απώλειας ενός έμπιστου ηγέτη, φίλου και αδελφού. Αιωνία η μνήμη του Μακαριωτάτου”.

Γράφει ακόμη ότι “σήμερα το πρωί χάσαμε έναν θαρραλέο ηγέτη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο οποίος γύρισε μια νέα σελίδα στην ιστορία του νησιού ως ο πρώτος επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου που ξεκίνησε διάλογο με μουσουλμάνους και χριστιανούς ηγέτες του νησιού για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και ειρήνης για όλους”.

Πολιτειακοί αξιωματούχοι

Θλίψη για τη μεγάλη απώλεια από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ αναφέρονται σε μηνύματά τους η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, Υπουργοί, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

“Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιό της. Βαθύτατη η θλίψη μας για την απώλειά του. Αιωνία του η μνήμη” έγραψε η Πρόεδρος της Βουλής στο twitter.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, έγραψε στο twitter ότι το μεταρρυθμιστικό έργο του Αρχιεπισκόπου “ήταν καθοριστικό για το πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου”. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι “η Κύπρος και ο ελληνισμός θρηνούν για την απώλεια ενός ευπατρίδη θρησκευτικού ηγέτη. Καλό παράδεισο, μακαριστέ Αρχιεπίσκοπε Χρυσόστομε Β'”.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, έγραψε “εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Yπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά προς το ποίμνιο αλλά και τα εκκλησιαστικά δρώμενα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλειά του”.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ έγραψε στο twitter για το «σημαντικότατο και ουσιαστικό έργο του για την Ορθοδοξία, τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Εκκλησία της Κύπρου».

Σε ανακοίνωσή της η Βουλή των Αντιπροσώπων σημειώνει ότι ο “Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθύτητα, την ευγένεια, το θάρρος και το ταπεινό του φρόνημα”. Προσθέτει ότι “ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε ως πρώτιστο μέλημά του τη διαφύλαξη της σύμπνοιας και ενότητας της Εκκλησίας, όπως και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και μέριμνα για το ποίμνιό του”.

Ο Δήμος Στροβόλου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο Αρχιεπίσκοπος “ήταν ηγετική προσωπικότητα, με όραμα για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας της Κύπρου”, κάνοντας λόγο για την “προσωπική μέριμνά του” για τη δημιουργία του ιστορικού και βυζαντινού Μουσείου «Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός» στον παλαιό πυρήνα Στροβόλου έναντι της εκκλησίας Παναγίας Χρυσελεούσης.

Παράδειγμα ιεράρχη έργων αφήνει ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, αναφέρει ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου θα αποφασίσει στην αποψινή συνεδρία του για τη συμμετοχή του Δήμου Πάφου στο πένθος για τον εκλιπόντα και την απόδοση τιμής σε αυτόν.

Από την πλευρά του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ο Χρυσόστομος Β’ “υπήρξε μια δυναμική αρχιερατική φυσιογνωμία και ένας εκκλησιαστικός ηγέτης ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα στην Εκκλησία της Κύπρου και στον τόπο. Αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη, την οποία η ιατρική κοινότητα της Κύπρου σέβεται και αναγνωρίζει”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΠ, ως ένδειξη εκτίμησης στην μνήμη του αποβιώσαντος Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, η ΚΟΠ αποφάσισε όπως πριν από την έναρξη των σημερινών αγώνων του Πρωταθλήματος Cyta τηρηθεί ενός λεπτού σιγή ενώ οι ποδοσφαιριστές των ομάδων θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λεμεσού εκφράζουν μέσω επιστολής τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά τους για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’.

Το ΕΒΕΛ ανακοινώνει ότι λόγω της κοιμήσεως του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, αναβάλλει την 70ή Ετήσια Γενική Συνέλευσή του που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας στη Λευκωσία.

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα συμμετάσχει στις πάνδημες αποφάσεις της Πολιτείας για τις επικήδειες τιμές για τον Αρχιεπίσκοπο, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής θα συνεδριάσει τις 8 Νοεμβρίου 2022 για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής – ΟΣΙΚΑ – εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ στην οικογένεια και στους οικείους του. 

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου – ΣΙΚΑΠ – εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκδημήσαντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’, ενός δυναμικού Ιεράρχη που είχε το θάρρος της γνώμης του