Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στα κατεχόμενα- Εκκενώνονται χωριά

Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα τ/κ δημοσιεύματα ο «περιφερειάρχης» του Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τόροσλου εξέδωσε μια επείγουσα ανακοίνωση προς τους κατοίκους του Φλαμουδιού. «Λόγω του γεγονότος ότι ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και (η πυρκαγιά) εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή, το χωριό πρέπει να εκκενωθεί επειγόντως. Οι άνθρωποι του χωριού παρακαλούνται να εκκενώσουν το χωριό επειγόντως», αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, ο «δήμος» του κατεχόμενου Τρικώμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ευσυνείδητοι πολίτες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παρακαλούνται να πάνε στην περιοχή με μηχανήματα και βυτιοφόρα νερού». 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. 

Αναζωπύρωση και στην Ακανθού – Μάνδρα, δεν δέχεται η τ/κ πλευρά χερσαία βοήθεια

Άλλαξαν οι άνεμοι κι υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε δύο τουλάχιστον μέτωπα, Ακανθού – Μάνδρα και Φλαμούδι στην μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα, όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ. 

Για την Ακανθού, ο «υπουργός γεωργίας» είπε ότι το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε κινείται προς τον Πενταδάκτυλο και γίνεται προσπάθεια από αέρος και από την ξηρά να περιοριστεί.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η τ/κ πλευρά απάντησε ότι δεν χρειάζονται επί του παρόντος επίγειες δυνάμεις στην πρόθεση που η Δημοκρατία επανέλαβε μέσω των ΗΕ δύο φορές σήμερα, λίγο το απόγευμα.

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ε/κ πυροσβεστών έτοιμοι να συνδράμει στα μέτωπα, αλλά το τ/κ καθεστώς δεν αποδέχεται, παρά τις πιέσεις για το αντίθετο.

μια αναζωπύρωση από το μεσημέρι στις Μάντρες, η φωτιά πηγαίνει προς τον Πενταδάκτυλο, δήλωσε ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί 16.300 στρέμματα.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρία της «βουλής», όπου πήγε από τα μέτωπα της φωτιάς, ο κ. Ογούζ ανέφερε ότι η φωτιά προχωρά και βόρεια της Ακανθού, αλλά και προς τη θάλασσα στο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στο Φλαμούδι.

Σύμφωνα με τον κ. Ογούζ στην αναζωπύρωση στις Μάντρες επενέβησαν άμεσα πτητικά μέσα και οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται.

O κίνδυνος συνεχίζεται, δηλώνει ο «υπουργός γεωργίας» παρά την ανακοίνωση περί ελέγχου της πυρκαγιάς

Είναι λάθος να λέμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση προηγουμένως από τον «διευθυντή» της «πυροσβεστικής» πως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα η κατάσταση σε σχέση με χθες είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία όπου οι φλόγες συνεχίζουν. Εκεί, είπε, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης ενώ σε άλλες περιοχές οι προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει πιθανότητα κι απόψε να αυξηθεί η ένταση των ανέμων. «Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει».

Πριν από λίγο ο κ. Ογούζ ανέφερε ότι στις Μάντρες υπάρχει αναζωπύρωση και αρκετές χερσαίες ομάδες πυρόσβεσης έχουν κατευθυνθεί προς τα εκεί. Η αναζωπύρωση, είπε, εντοπίστηκε από ελικόπτερο που ήταν στον αέρα και ειδοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στην Πάφο, τα πτητικά μέσα από την ε/κ πλευρά κατευθύνθηκαν προς εκεί, αλλά στα κατεχόμενα συνεχίζουν να επιχειρούν από αέρος τα ελικόπτερα που ήρθαν από την Τουρκία.

Ο «δήμαρχος» Τρικώμου απηύθυνε έκκληση για βοήθεια καθώς οι φλόγες κοντά στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Τοχνιού στις Μάντρες αναζωπυρώθηκαν. Σε πρώτη φάση, ανέφερε, έσπευσαν για βοήθεια δύο βυτιοφόρα του «δήμου» και δύο «πυροσβεστικά» αλλά χρειάζονται άμεσα κι άλλα βυτιοφόρα.

Ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού δήλωσε ότι έχει καταστραφεί πλήρως το οικοσύστημα στην περιοχή της πυρκαγιάς. Σημειώνοντας ότι υπήρξε μια ανεπανάληπτη αλληλεγγύη στις προσπάθειες για την κατάσβεση, ανέφερε «είδαμε την ελπίδα μέσα από την καταστροφή», Όπως είπε, οι Τ/κ έγιναν ένα  κι από κάθε γωνιά πήγαν στην περιοχή για να βοηθήσουν όπως μπορούσαν.

Είναι ευτύχημα, πρόσθεσε, που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές αλλά «ακούγαμε τις κραυγές των πλασμάτων που ζουν στο δάσος. Το οικοσύστημα καταστράφηκε πλήρως. Αυτό προκαλεί απίστευτο πόνο».

Ο «δήμαρχος» Ακανθού, Χαϊρί Ορτσιάν ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο μέτωπο ανατολικά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όχι όμως και βόρεια.

Αντιδράσεις

Με σύνθημα «Διαδηλώνουμε ενάντια στους υπεύθυνους που έμειναν θεατές στο μέλλον μας που χάνεται», τα μέλη του συνδέσμου Τ/κ βιολόγων πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το «προεδρικό». Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το πράσινο νησί, όπως λέγαμε, έχει γίνει στάχτη, αναφέρθηκε στην διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του συνδέσμου, Γκιζέμ Μουλά έκανε λόγο για παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Αντέδρασαν κυρίως γιατί ο Τ/κ ηγέτης, είπε, έδωσε προτεραιότητα στο να μην χαθούν ζωές αλλά «είναι ξεκάθαρο ότι επειδή τα ζώα και τα φυτά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν τα υπολογίζει». Η κ. Μουλά είπε ότι εδώ και 4 μέρες, όσα ζώα και φυτά βρίσκονταν στην περιοχή Φλαμούδι – Καντάρα έχουν πεθάνει, θεωρώντας ότι κι αυτό είναι εξίσου σοβαρό θέμα με την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Κατήγγειλε δε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο «τμήμα δασών» και επέκρινε το γεγονός ότι ενώ δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο θα ξοδευτούν τόσα εκ ΤΛ για να κατασκευαστεί καινούργιο «προεδρικό μέγαρο».

«Είδαμε με έκπληξη ότι ζητήσαμε βοήθεια μετά από 24 ώρες, όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Δεν μας δίδαξαν τίποτε οι φωτιές που ζήσαμε, ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν;», διερωτήθηκε.

Η κ. Μουλά ανέφερε επίσης ότι «αφήνουμε μια ντροπή στις νέες γενιές. Εμείς ντρεπόμαστε, ελπίζουμε να ντρέπεστε κι εσείς», μιλώντας έξω από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη.

Εξάλλου ο γγ της κίνησης «Πράσινη Ειρήνη», Ντογάν Σαχίρ ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εάν ζητούνταν από τις πρώτες ώρες, από την πρώτη ημέρα, βοήθεια από την ε/κ πλευρά και τις Βάσεις, δεν θα συνέβαινε όλο αυτό.

Ανέφερε ότι η κίνηση από τις πρώτες ώρες ήρθαν σε επαφή με τις Βάσεις που είχαν δηλώσει ετοιμότητα να βοηθήσουν αλλά και με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ε/κ πλευρά, που τους είπαν ότι υπήρχαν διαθέσιμα δύο αεροπλάνα. «Αλλά οι δικοί μας μάς είπαν δεν χρειάζεται. Μας είπαν (η βοήθεια) θα έρθει από την Τουρκία». Την βοήθεια, ανέφερε, απέρριψε ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών», προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε παρέμβαση από αέρος από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όλο αυτό δεν θα το είχαμε ζήσει.