Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει άλλες αντιρωσικές κυρώσεις

Η Ουγγαρία ξεκαθάρισε πως δεν θα υποστηρίξει άλλο πακέτο αντι-ρωσικών κυρώσεων και δηλώνει μάλιστα πως η ΕΕ αντ’ αυτού θα όφειλε να πιέσει προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις του Μπάλας Όρμπαν συνεργάτη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην οποία αποφασίστηκε να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, ο Ούγγρος αξιωματούχος επισήμανε πως όσο περισσότερες κυρώσεις επιβάλλονται, τόσο περισσότερο πλήττεται η ίδια η Ευρώπη, ενώ η Ρωσία αντέχει.

«Σε τελευταία ανάλυση, η Ευρώπη θα είναι ανάμεσα στους χαμένους του πολέμου, λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Θα εισηγούμασταν πως πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία των κυρώσεων», είπε ο Μπάλας Όρμπαν ( το επίθετο του είναι παρόμοιο με του Ούγγρου πρωθυπουργού και δεν είναι συγγενείς) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία προσπαθεί εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργηθεί το βέτο και να ισχύει η αρχή της ευρείας πλειοψηφίας.

Το Βερολίνο ενοχλείται από την σθεναρή στάση της Ουγγαρίας η οποία σκέφτεται πρωτίστως τα δικά της εθνικά συμφέροντα και όχι των Γερμανών.

Η Ουγγαρία συγκαταλέγεται στα κράτη της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει μετριοπαθή στάση έναντι της Ρωσίας γνωρίζοντας ότι έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εξάγει η Μόσχα και φροντίζοντας για τα εθνικά της συμφέροντα κάτι το οποίο δεν πράττουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό τους.

Η Ρωσία κατασκευάζει εξάλλου πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη δεν ενέκρινε την έκτη δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία συμπεριλάμβανε το προοδευτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού εξασφάλισε την εξαίρεσή της στη διαπραγμάτευση.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βιώνουμε είναι πως όσο περισσότερες κυρώσεις συμφωνούμε, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάστασή μας. Και οι Ρώσοι; Ναι, πλήττονται επίσης, αλλά θα ζήσουν. Και χειρότερα, προχωράνε στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπάλας Όρμπαν.

Από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου, οι 27 συμφώνησαν για έξι πακέτα («δέσμες») κυρώσεων, που συμπεριέλαβαν πάγωμα πόρων και απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους μεγιστάνες και αξιωματούχους, περιορισμούς στις εξαγωγές, πάγωμα πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, την αποσύνδεση ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT και προοδευτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στον ρωσικό άνθρακα.

Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι Ρώσοι επιχειρηματίες θα τα βγάλουν πέρα χωρίς τις θαλαμηγούς ή τα εξοχικά τους στην Ευρώπη. Έχουν ήδη μεταφέρει ρευστοποιημένους πόρους εκτός ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας, ενώ οι περιορισμοί των εξαγωγών μπορεί να παρακαμφθούν από την Κίνα ή άλλους.

Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας γίνεται λιγότερο οδυνηρό χάρη στα δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράττει η Ρωσία για το πετρέλαιο και το αέριο που συνεχίζει να παραδίδει στην Ευρώπη, εξηγούν.

Όταν πάψει να αγοράζει το πετρέλαιό της η ΕΕ το 2023, η Ρωσία θα μπορεί να το πουλάει και να το μεταφέρει με δεξαμενόπλοια στην Κίνα ή στην Ινδία, προσθέτουν.

Ο κ. Όρμπαν, πάντως, θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τακτική.

«Φθάσαμε στο σημείο που συνειδητοποιούμε πως εφαρμόσαμε αυτή τη στρατηγική για τέσσερις μήνες, είχαμε κάποια επιτεύγματα, αλλά αν το πράγμα συνεχίσει έτσι, αν το σκεφτούμε λογικά θα δούμε πως θα έχουμε άσχημη έκβαση για την Ευρώπη. Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε άλλες οδούς. Διαπραγματεύσεις, κατάπαυση του πυρός, ειρήνη. Διπλωματία. Αυτή είναι η λύση που προτείνουμε», είπε.