Ανησυχίες Λιβάνου για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022» με το Ισραήλ

Για λιβανικές ανησυχίες για την άσκηση «Αγαπήνωρ-2022» έκανε λόγο την Τετάρτη η cache_780x1200_Analog_medium_3370016_693543_31052022031842κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, μεταδίδοντας νωρίτερα το απόγευμα ότι η πρέσβειρα του Λιβάνου στην Λευκωσία ζήτησε διευκρινίσεις από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας για το κατά πόσον η κοινή κυπριακή-ισραηλινή άσκηση περιλαμβάνει σενάριο επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων εντός λιβανικού εδάφους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία, και όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε πριν την έναρξη της άσκησης την πρέσβειρα του Λιβάνου ότι όλα τα σενάρια της άσκησης έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη διατήρηση της ετοιμότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, ενώ συμπλήρωσε πως με το πέρας της άσκησης θα εκδοθεί λεπτομερής ανακοίνωση από το ΥΠΑΜ.

Σκηνικό πολέμου

Στο πλαίσιο της άσκησης «Αγαπήνωρ 2022», που εντάσσεται στο τελευταίο στάδιο της εγχώριας ισραηλινής άσκησης ‘Chariots of Fire’, απογειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με προορισμό την Κύπρο συνολικά 100 αεροπλάνα, μαχητικά και μεταγωγικά, της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές. Κατά τις χθεσινοβραδινές ώρες, ήταν αισθητός ο βόμβος των αεροπλάνων σε πολλές περιοχές της ισραηλινής επικράτειας.

Με τη  αεροπορική άσκηση, ολοκληρώνεται η εγχώρια πολυκλαδική άσκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων “Chariots of Fire”, που διήρκησε ένα μήνα.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στα ισραηλινά κρατικά ΜΜΕ, η χθεσινή αεροπορική άσκηση εντάσσεται στο σενάριο διεξαγωγής σειράς αλλεπάλληλων αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων που βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, τόσο η άσκηση ‘Chariots of Fire’, όσο και όλες οι υπόλοιπες ασκήσεις που προγραμματίσθηκαν για το τρέχον έτος, εντάσσονται στο πλαίσιο της απόφασης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να αναβαθμισθεί δραστικά η επιχειρησιακή ικανότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ενόψει της πιθανότητας επίθεσης κατά στόχων που βρίσκονται στο Ιράν.