Νέες απειλές Τούρκου αντιπροέδρου εναντίον Ε/κ

Την ώρα που η επίσημη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρει ΜΟΕ για fuat-oktay-600x398να κατευνάσει τον τούρκο εισβολέα, η Τουρκία κλιμακώνει της επιθέσεις της εναντίον της Ε/κ πλευράς.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ο οποίος συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ.

Υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε, αμφισβητήθηκε από ορισμένους κύκλους με κακόβουλη πρόθεση. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή ατζέντα στην τδβκ μέσω αυτής της συμφωνίας», είπε ο Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι «ίσως είναι μια μάταιη προσπάθεια από αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το κράτος και να παραλύσουν τη λειτουργία του ».

Για τα Βαρώσια

Για το Κυπριακό, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «στην τελευταία άτυπη συνάντηση, που έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά πρότεινε μια λύση που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως αυτό το όραμα. Η προσέγγισή μας στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για την αναζωογόνηση των Βαρωσίων όσον αφορά την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική ζωή δεν έχει αλλάξει».
«Όσοι εμποδίζουν την ενσωμάτωση των Βαρωσίων στο νησί εδώ και χρόνια απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις λύσης, δεν έχουν το δικαίωμα να πουν λέξη για τις δραστηριότητες που έχει κάνει και θα κάνει εδώ η τδβκ. Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει οι αρχές της τδβκ, τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων θα γίνονται σεβαστά σε όλα τα βήματα που θα γίνουν στα Βαρώσια» πρόσθεσε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά τις δίκαιες αντιδράσεις της τδβκ στις δραστηριότητες υδρογονανθράκων που διεξάγει μονομερώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ότι «η Δημοκρατία της Τουρκίας στέκεται στο πλευρό της τδβκ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πανδημίας».

«Προκειμένου η οικονομία της τδβκ να έχει μια βιώσιμη δομή και να σταθεί στα πόδια της, με τη συμφωνία που υπογράφηκε για το 2022 φέτος, όπως κάθε χρόνο στο παρελθόν, έχουν δοθεί οι απαραίτητες ευκαιρίες στον τουρκοκυπριακό λαό να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και να αυξήσει το επίπεδο ευημερίας του», ανέφερε.