Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΟΡ 2022»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία cache_780x1200_Analog_medium_3370024_775460_31052022031734«ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» με τη συμμετοχή πλωτών, πτητικών και χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Η άσκηση, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου, εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ. Σήμερα, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μαζί με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, επισκέφθηκαν τα ασκούμενα τμήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), σκοπός της άσκησης είναι συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση, η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο, αποτελεί  περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τη Δευτέρα, διεξήχθη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ). Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρομάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Tamir Yadaie, στην παρουσία της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμων αξιωματικών των ΙΕΔ.

Εξάλλου, το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιστράτηγο Avi Kohavi, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει σενάρια της άσκησης. Την επομένη μέρα, οι δύο Αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας  συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.