Μακελειό Βρετανών και Αμερικανών μισθοφόρων έξω από το Χάρκοβο

Ρώσοι πέφτουν σε ενέδρα Αμερικανών και Βρετανών μισθοφόρων που βάλλουν με αντιαρματικό FT1mDebXsAQ-6m8όπλο  «Matador» σε τροχοφόρο ΤΟΠΜ BΤR-80, το οποίο παραδόξως δεν καταστράφηκε   και το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει σκληρή μάχη στην οποία συμμετείχε και ο 30χρονος Μπεν Γκραντ, πρώην μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων γιος της βουλευτού των Βρετανών Συνητηρητικών, Έλεν Γκραντ. 

Ο Γκραντ υποστηρίζει ότι περίπου οκτώ Ρώσοι στρατιώτες φέρεται να σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ χάθηκε σχεδόν όλη η βρετανο-αμερικανική ομάδα μισθοφόρων μέσα στην κόλαση που ακολούθησε.

“Η 15μελής μονάδα μου, αποτελούμενη από Βρετανούς και Αμερικανούς εθελοντές και δύο Ουκρανούς μεταφραστές, προετοιμαζόταν για μια επίθεση σε έναν ρωσικό στόχο κοντά στο Χάρκοβο όταν πέσαμε σε ενέδρα.

Προσπαθούσα να σύρω έναν τραυματία δικό μας, ενώ υπήρχουν επιθετικά ελικόπτερα από πάνω και άρματα μάχης που βάλλουν μέσα στο δάσος. Ήταν εξωπραγματικό – δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου» δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Mιά βολή από ρωσικό αντιαρματικό βλήμα άνοιξε το πόδι του  Άρθουρ, που ήταν δίπλα μου. Το μισό του πόδι χάθηκε

Προσπαθώ να δώσω τις πρώτες βοήθειες στη μέση της μάχης ενώ υπήρχαν Ρώσοι που πυροβολούν πάνω εμείς και γύρω μας είναι τόσο δύσκολο».

Ο Άρθουρ, 42 ετών, από το Στόουκ-ον-Τρεντ του Στάφορντσαϊρ, είπε: «Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι προχωρήσαμε στην επίθεση. Κτυπήσαμε με ένα αντιαρματικό τις θέσεις τους. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ήμουν στο έδαφος και ξεκίνησε η κόλαση. Οι Ρώσοι μας είχαν εντοπίσει με ένα UAV κι έρχονταν από παντού.

Ένα από τα παιδιά ήρθε σε μένα…. Ήταν βασανιστικός πόνος, με εισερχόμενα πυρά, πυροβολικό, Θυμάμαι τους τύπους να με αρπάζουν λέγοντας: «Πάμε, πάμε». Συναντήσαμε έναν γιατρό, με βοήθησε, μου έδωσε μορφίνη.

Δεν θυμάμαι πολλά. Θυμάμαι ότι με έβαλαν σε φορείο το τελευταίο χιλιόμετρο. Με έβγαλαν, φίλε, με έβγαλαν.

Ήμουν πραγματικά τυχερός στο τέλος της ημέρας. Τόσοι πολλοί άνδρες δεν επέστρεψαν εκείνη την ημέρα».