ΥΠΑΜ Ρωσίας: Ο ΠΟΥ να διερευνήσει τη σχέση βιοεργαστηρίων ΗΠΑ στη Νιγηρία με την Ευλογιά των Πιθήκων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί τον ΠΟΥ να διερευνήσει τη σχέση των βιοεργαστηρίων ΗΠΑ με στην ευλογιά των πιθήκων.

collage-7Η Ρωσία προέτρεψε την ηγεσία του ΠΟΥ να διερευνήσει τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ νιγηριανά εργαστήρια στην Αμπούτζα, τη Ζάρια και το Λάγος .

Τουλάχιστον τέσσερα βιοεργαστήρια που ελέγχονται από τις ΗΠΑ λειτουργούν στη Νιγηρία, όπου προήλθε η ευλογιά των πιθήκων.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας (RCBZ) των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Ίγκορ Κιρίλοφ.

Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το δυτικό αφρικανικό στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων εισήχθη από τη Νιγηρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τοποθετήσει τη βιολογική τους υποδομή.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα βιολογικά εργαστήρια που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον στη Νιγηρία», είπε ο Κιρίλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίεργη σύμπτωση αυτή χρειάζεται πρόσθετη επαλήθευση από ειδικούς.

«Έτσι, σύμφωνα με ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στο υλικό της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου 2021, δηλαδή στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, επεξεργάστηκε ένα σενάριο για την αντιμετώπιση μιας εστίας που προκλήθηκε από ένα νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων», είπε ο επικεφαλής των στρατευμάτων.

«Με φόντο τις πολυάριθμες περιπτώσεις παραβίασης των απαιτήσεων βιοασφάλειας από τις ΗΠΑ και των γεγονότων απρόσεκτης αποθήκευσης παθογόνων βιοϋλικών, καλούμε την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διεξαγάγει έρευνα για τις δραστηριότητες των νιγηριανών εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Abuja, Zaria. Λάγος και ενημερώστε την παγκόσμια κοινότητα για τα αποτελέσματά της», είπε ο Κιρίλοφ.

Σύμφωνα με τις διαφάνειες του Υπουργείου Άμυνας για την ενημέρωση, δύο βιολογικά εργαστήρια που ελέγχονται από τις ΗΠΑ λειτουργούν στην πόλη Abuja, ένα στην πόλη Zaria και ένα άλλο στο Lagos.