«Αρχαίο» DNA αποκαλύπτει τα μυστικά των θυμάτων της Πομπηίας

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το πρώτο πλήρες γονιδίωμα ανθρώπου, που είχε πεθάνει στην Πομπηία της Ιταλίας μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..  Αυτό το πρώτο «ανθρώπινο γονιδίωμα της Πομπηίας» είναι ένα σχεδόν πλήρες σύνολο «γενετικών οδηγιών», που βρίσκονται κωδικοποιημένες στο γενετικό υλικό (DNA) που εξάγεται από οστά.

Το «αρχαίο» DNA διατηρήθηκε στα σώματα που ήταν εγκλωβισμένα στη σκληρή με το πέρασμα του χρόνου τέφρα. Προηγουμένως είχαν «διαβαστεί» μόνο μικρά τμήματα μιτοχονδριακού DNA από ανθρώπους και ζώα της κατεστραμμένης Πομπηίας.

Οι ερευνητές από την Ιταλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τους Γκαμπριέλε Σκοράνο και Σερένα Βίβα των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και του Σαλέντο (Λέτσε), αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν τους σκελετούς δύο ατόμων (ενός άνδρα 35-40 ετών και μίας γυναίκας άνω των 50 ετών) που είχαν ανακαλυφθεί στον Οίκο του Τεχνίτη στην Πομπηία και από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα DNA. Τελικά κατέστη δυνατό να γίνει ανάγνωση του πλήρους γονιδιώματος μόνο του άνδρα.

Οι δύο σκελετοί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1933, σε αυτό που οι αρχαιολόγοι της Πομπηίας αποκαλούν Casa del Fabbro, δηλαδή «Οίκος του Τεχνίτη». Ήταν σωριασμένοι στη γωνία της τραπεζαρίας, σαν να γευμάτιζαν όταν συνέβη η έκρηξη – στις 24 Αυγούστου 79 μ.Χ..  Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το τεράστιο σύννεφο τέφρας από την έκρηξη του Βεζούβιου πιστεύεται ότι σκότωσε τους κατοίκους της πόλης σε λιγότερο από 20 λεπτά.

«Από τη στάση του σώματος φαίνεται ότι το ζεύγος δεν είχε προλάβει να τρέξει μακριά», εξήγησε η ανθρωπολόγος Δρ. Σερένα Βίβα από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο. «Η απάντηση στο γιατί δεν προσπάθησαν να φύγουν θα μπορούσε να βρίσκεται στην κατάσταση της υγείας τους», πρόσθεσε.

Η σύγκριση με DNA από 1.030 άλλους αρχαίους σκελετούς και 471 σύγχρονους Δυτικοευρωπαίους δείχνει ότι το DNA του άτυχου άνδρα της Πομπηίας είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με εκείνο των σύγχρονων κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας και όσων ζούσαν στην Ιταλία κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Επίσης, το γενετικό υλικό του έχει γονίδια που συνήθως βρίσκονται στη Σαρδηνία. Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε προσβληθεί από ένα βακτήριο που προκαλεί φυματίωση.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα κατορθώσουν να «διαβάσουν» το πλήρες γονιδίωμα και άλλων σκελετών της Πομπηίας, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη γενετική ιστορία και στις ζωές του πληθυσμού της.