Πρόεδρος: Δεν πρόκειται να ανεχτώ παραβίαση προϋποθέσεων για παρασκευή χαλουμιού

Την ερχόμενη βδομάδα σύσκεψη με τους τυροκόμους

Δεν πρόκειται να ανεχτώ παραβίαση των διατάξεων ή των προϋποθέσεων που πρέπει να διακρίνουν την cache_780x1200_Analog_medium_451484_116583_29022020013450παρασκευή του χαλουμιού, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους τυροκόμους για το θέμα αυτό.

Είπε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να φέρει το βάρος από την άρνηση κάποιων να υλοποιήσουν υποχρεώσεις που έχουν με βάση το πρότυπο παρασκευής του χαλουμιού και πως «θα είμαστε απόλυτοι και αυστηρότατοι στους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται για να πληρούνται οι προϋποθέσεις» παρασκευής του χαλλυμιού.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν, στην Πρεσβεία των ΗΑΕ, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν υπάρχει ενόχληση από την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: “Όχι ενόχληση για την προβολή αιτημάτων. Αν υπάρχει μια έστω ενόχληση είναι οι τρόποι συμπεριφοράς».

Σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και με τους τυροκόμους «έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να κερδοσκοπούν εις βάρος των προμηθευτών ή ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων. Θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι αυστηρότατοι θα είναι οι έλεγχοι για τη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλουμιού και συνεπώς ευελπιστώ ότι θα εξευρεθεί ένας τρόπος», είπε.

Ανέφερε ακόμη πως η Κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει μια βοήθεια 8 εκατομμυρίων αλλά δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να φέρει το βάρος από την άρνηση κάποιων να υλοποιήσουν υποχρεώσεις που έχουν με βάση το πρότυπο παρασκευής του χαλουμιού.

«Και θα είμαστε απόλυτοι και αυστηρότατοι στους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται για να πληρούνται οι προϋποθέσεις όπως προβλέπονται από το πρωτόκολλο, από την έγκριση της σχετικής οδηγίας και συνεπώς δεν πρόκειται να ανεχτώ παραβίαση των διατάξεων ή των προϋποθέσεων που πρέπει να διακρίνουν την παρασκευή του χαλουμιού», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Προεδρικό για το θέμα της οικονομίας και ερωτηθείς τι να αναμένει ο κόσμος από αυτήν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «δεν θέλω να προκαταλάβω».

«Το κράτος έχει ένα βαθμό δυνατότητας και οικονομικής ευχέρειας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κάτι που οπωσδήποτε αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες σαν αποτέλεσμα, δυστυχώς, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι να δούμε πώς μπορεί να συμβάλουμε στην άμβλυνση των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και όχι μόνο», επεσήμανε.