Μόσχα προς ΟΗΕ:Η επισιτιστική κρίση οφείλεται στις κυρώσεις που υπέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Η Μόσχα δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να επανεξεταστούν εάν cache_780x1200_Analog_medium_3203694_27082458120068επρόκειτο να λάβουν υπόψη την έκκληση του ΟΗΕ για άνοιγμα της πρόσβασης στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να εξάγονται σιτηρά, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των θαλάσσιων λιμανιών της, αλλά από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, αναγκάστηκε να εξάγει με τρένο ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα τρόφιμα, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Μπίσλι ταΐζει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία.

Το Interfax επικαλέστηκε τον Ρώσο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ο οποίος είπε: «Δεν πρέπει μόνο να απευθύνετε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των λόγων που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, σε πρώτη φάση, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο κανονικό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

Το Reuters γράφει ότι η απόφαση της Ρωσίας να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες εμπόδισε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα κύρια λιμάνια της στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα και μείωσε τις εξαγωγές σιτηρών της αυτόν τον μήνα περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.