Το Ευρωκοινοβούλιο «κατέβασε» την έκθεση που τοποθετεί τελευταία την Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέβασε από την σελίδα του την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την showthumbΕλευθερία του Τύπου.

 Πρόκειται για την έκθεση-«φωτιά» που προκάλεσε σάλο και τράβηξε το διεθνές ενδιαφέρον για την παρουσία της Ελλάδας στην τελευταία θέση, στη   λίστα των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατρακύλησε στην τελευταία θέση της Ευρώπης (στην 108η θέση) στον σχετικό δείκτη και έπεσε συνολικά 38 θέσεις πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι, μια εξέλιξη που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη για την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαΐου, ωστόσο όποιος την αναζητήσει σήμερα θα δει ότι  παραπέμπεται σε.. error.

Η διαγραφή της έκθεσης έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την φανερή αμηχανία που προκάλεσε στον Μητσοτάκη η ερώτηση του δημοσιογράφου David Ignatius για την κατρακύλα της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου.

Κομπιάζοντας και κουνώντας τα χέρια του με αμήχανο τρόπο, ο Μητσοτάκης απάντησε στον δημοσιογράφο: «Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ότι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε».

Αξίζει να σημειωθεί πως  το 2021η Ελλάδα βρισκόταν στην 70η θέση και φέτος στην 108η!

Μάλιστα η ανάρτηση που είχε κάνει το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στο twitter εξαφανίστηκε και αυτή, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόφαση να κατέβει η επίμαχη έκθεση, πάρθηκε εκ των έσω.

Η  οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ιδρύθηκε το 1985 στο Μονπελιέ με στόχο να υπερασπιστεί την ελευθερία της ενημέρωσης. Πρόκειται για οργανισμό δημοσίου συμφέροντος στη Γαλλία, σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε  λόγο για αδιανόητη και προκλητική διαγραφή της έκθεσης, ενώ προσθέτει ότι έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας εξηγήσεις «για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!».