Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ζήτησε την ενεργοποίηση του αντίστοιχου «άρθρου 5» του CSTO κατά του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ζήτησε σήμερα την ενεργοποίηση της ρήτρας lukashenkoτου Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) το οποίο είναι ένας αμυντικός οργανισμός με χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

 Τα κράτη που συμμετέχουν στην CSTO είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και η Αρμενία.

Συγκεκριμένα ο Α.Λουκασένκο ζήτησε να εμποδιστεί η επέκταση του ΝΑΤΟ με την συνδρομή αυτών των χωρών και αιτείται την στρατιωτική βοήθειά τους στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι πλέον είναι ορατή η ένοπλη αντιπαράθεση των δύο συνασπισμών.

Ο Αλ. Λουκασένκο, μιλώντας στην σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στην Μόσχα, δήλωσε ότι «οι διαβολεμένες κυρώσεις» κατά της χώρας του και της Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η συμμαχία του CSTO μιλούσε με μια φωνή.

«Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει την πίεση στον μετασοβιετικό χώρο» δήλωσε ο Λουκασένκο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Για την επέκταση του ΝΑΤΟ μέσω ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Λουκασένκο είπε πως οι χώρες του CSTO θα πρέπει να είναι ενωμένες και σε αυτό το θέμα.

«Δεν πρέπει μόνο η Ρωσία να εκφράζει την ανησυχία της και να πολεμά μόνη της αυτή τη στιγμή απέναντι στην προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Λευκορώσος πρόεδρος.