Αλ. Γκρούσκο: Η Μόσχα θα απαντήσει αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα της

cache_780x1200_Analog_medium_3269071_22098245169441Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν το Σάββατο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα   δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

“Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (…) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο NATO, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Ελσίνκι σχετικά με το θέμα αυτό, και η αναμενόμενη πιθανότητα η Σουηδία να ακολουθήσει, θα επιφέρουν την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο να αποτρέψει.

Η Χερσώνα θα ζητήσει προσάρτηση στην Ρωσική Ομοσπονδία

Η πολιτικοστρατιωτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Χερσώνας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία να την περιλάβει στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αν η Ρωσία διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα στην Χερσώνα για την ένταξή της στην Ρωσική Ομοσπονδία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα χειραγωγήσει τα αποτελέσματα για να δείξει σαφή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία, αναφέρει σε τακτική της ενημέρωση μέσω Twitter η Βρετανία.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνα στην Ουκρανία για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Σποραδικά έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες αναφορές για επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην γειτονική της χώρα.

Η Κουζνετσόβα, αντιπρόεδρος της Δούμας, συζήτησε για την παροχή τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, πρόσθεσε το RIA. “Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών”, δήλωσε η Κουζνετσόβα.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πότε έγινε η επίσκεψη αυτή και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση αυτή.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη περιοχή στην Ουκρανία που πιθανολογείται ότι μπορεί να προσαρτηθεί, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις της την έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται σποραδικά αντιρωσικές διαμαρτυρίες.

Η Χερσώνα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη-λιμάνι, προσφέρει ένα μέρος της χερσαίας σύνδεσης ανάμεσα στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, και περιοχών που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι εναπόκειται στους κατοίκους που ζουν στην περιοχή να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.

Η G7 για το Ουκρανικό

Η Ομάδα των Επτά (G7)  «δεν θα αποδεχθεί ποτέ» τα νέα σύνορα που θέλει να χαράξει η Ρωσία στην Ουκρανία, με την πολεμική επίθεσή της, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών της, μετά τη διήμερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αλλαγές στα σύνορα που θέλει η Ρωσία να επιβάλει με στρατιωτική δύναμη», τόνισε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της συνάντησης, γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Οι χώρες της G7 «θα διατηρήσουν τη στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – και όλων των κρατών και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην κοινή  δήλωση των υπουργών και τονίζεται ότι οι χώρες της Ομάδας «θα συνεχίσουν την εν εξελίξει παροχή στρατιωτικής και αμυντικής τους βοήθειας προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί». Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι απρόκλητος, παράνομος και αδικαιολόγητος και η Ουκρανία έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, τονίζεται, ενώ επικρίνεται έντονα και ο ρόλος της Λευκορωσίας σε αυτή την κρίση. Η ηγεσία του Μινσκ καλείται «να σταματήσει να διευκολύνει τη ρωσική επιθετικότητα και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, η Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει επίσης «πόλεμο καλαμποκιού», προσπαθώντας συνειδητά να επεκτείνει τον πόλεμο και πέρα από την Ουκρανία, ειδικά στην Αφρική. «Το γεγονός ότι η Ρωσία αποκλείει τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να εξαχθούν σιτηρά, δεν αποτελεί παράπλευρη απώλεια του πολέμου. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Αντίθετα, η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη σκόπιμη αποδυνάμωση της διεθνούς συνοχής», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην κοινή δήλωσή τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά συναντήθηκαν χθες και σήμερα, υπό τη γερμανική προεδρία, στο θέρετρο Weissenhaus της Βαλτικής Θάλασσας, με κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Σε κάποιες από τις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου.