Απώλεια 20,4 δισ. δολαρίων για BP κατά την έξοδο από τη Ρωσία

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP υφίσταται  τεράστια καθαρή απώλεια το πρώτο τρίμηνο, αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στη γειτονική Ουκρανία.

Η ζημιά μετά από φόρους ανήλθε στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια (19,4 δισεκατομμύρια ευρώ) μετά την απόφαση της BP τον Φεβρουάριο να αποσύρει το μερίδιο της που ανερχόταν στο 19,75% στον ενεργειακό όμιλο Rosneft, τερματίζοντας περισσότερες από τρεις δεκαετίες επενδύσεων στη Ρωσία.

Η BP είχε σημειώσει καθαρά κέρδη 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο όμιλος κατέγραψε απώλεια 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων λόγω της ρήξης του με τη Rosneft.

Αυτό εξουδετέρωσε το όφελος από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν τροφοδοτηθεί από τους φόβους για περιορισμένες προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Τα έσοδα της BP αυξήθηκαν κατά 40% στα 51 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Τρίτη στα κράτη μέλη ένα νέο πακέτο κυρώσεων για να τιμωρήσει το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτό έρχεται αφότου η ΕΕ προειδοποίησε τη Δευτέρα τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για μια πιθανή πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επιμένοντας ότι δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα της Μόσχας να πληρωθούν οι εισαγωγές σε ρούβλια.