Η ΕΣΕ-ΟΣΑΚ κρούει τον κώδωνα “κινδύνου” για το ΓεΣΥ

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου imagew(ΕΣΕ-ΟΣΑΚ), σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως σημειώνει.

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, αναφέρεται, ότι το 4,4% των ιατρών του ΓεΣΥ, σε αριθμούς δηλαδή 67 από τους 2,600 και πλέον ιατρούς του Συστήματος, έχουν γίνει «σημαία» από κάποιους, με στόχο να πλήξουν την ίδια την μεταρρύθμιση που αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα στοχοποιούν όλους τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ.

«Μάλιστα, τα στοιχεία που προβάλλονται αφορούν στο έτος 2020 ενώ οδεύουμε ήδη στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και το μέγεθος των καταχρήσεων από πλευράς παρόχων αλλά και δικαιούχων του Συστήματος, βάσει στοιχείων και επίσημων δεδομένων από τον ΟΑΥ, έχει μειωθεί σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από το 2020 μέχρι σήμερα. Να αναφερθεί μόνο ότι κατά το 2021 η δαπάνη ανά δικαιούχο μειώθηκε κατά 12%», προστίθεται.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, η διαπίστωση ότι ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου, εκπροσωπείται στα διάφορα Σώματα από ιατρούς οι οποίοι δεν είναι καν ενταγμένοι στο Σύστημα, αλλά αποτελούν τους εκπροσώπους οι οποίοι διαπραγματεύονται για το ΓεΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 2800 ιατρούς (ενεργούς), εκ των οποίων μόνο 185 δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.  Ωστόσο, διαπιστώνουμε στις διάφορες συσκέψεις/συνεδριάσεις, εντός και εκτός Βουλής, προσκαλούνται και εκφέρουν άποψη μόνο ιατροί οι οποίοι δεν έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ», προστίθεται.

Τρανταχτό παράδειγμα, επισημαίνεται, η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν συνολικά τέσσερις ιατροί (3 προσκεκλημένοι και 1 βουλευτής), εκ των οποίων ουδείς είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ αλλά κλήθηκαν να εκφέρουν άποψη επειδή παραμένουν στις ηγετικές θέσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ιατρών της Κύπρου, δεν ακολούθησε τη σύσταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου σε ό,τι αφορά την ένταξη ή όχι των μελών του στο Σύστημα.

«Επιπρόσθετα, λανθασμένα, δίνεται από συγκεκριμένους πολιτικούς και επιστημονικούς κύκλους, η εντύπωση ότι οι ιατροί του ΓεΣΥ δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς τους. Συγκεκριμένα κάποιοι επικαλούνται τις περιπτώσεις ηλικιωμένων ιατρών που εργάζονται εντός του Συστήματος προκειμένου να θέσουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το Σύστημα ή τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με αυτό. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια ο ίδιος ο ΠΙΣ στήριξε το αίτημα των ιατρών του δημοσίου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησής τους στα 68 έτη», αναφέρεται.

Παράλληλα, η ΕΣΕ-ΟΣΑΚ, επισημαίνει ότι η αξιολόγηση των ιατρών επιβάλλεται να είναι συνεχής, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα και στη βάση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών διασφαλίζοντας την επιστημονική επάρκεια τους και την ασφάλεια των δικαιούχων.

Όμως στην Κύπρο, σημειώνεται, η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος των ιατρών, ανανεώνεται αυτόματα κάθε έτος στη βάση της συνδρομής τους.

«Αντίθετα, η ΟΣΑΚ, η οποία συνεχώς δέχεται επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες ακόμα και από συγκεκριμένα μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία μας εκπλήσσουν με την άγνοια που έχουν για τον τομέα της Υγείας (για παράδειγμα κάποιοι δεν είναι καν σε θέση να ξεχωρίσουν τους δύο ημικρατικούς Οργανισμούς Υγείας, ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ), έχει στηρίξει εμπράκτως τη δημιουργία του ανεξάρτητου Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, στο οποίο ωστόσο, ακόμα αναμένεται διορισμός εκπροσώπων από πλευράς ΠΙΣ», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα ζητήματα σωστού ελέγχου του Συστήματος, απαίτηση τόσο της ΟΣΑΚ όσο και της ΕΣΕ-ΟΣΑΚ είναι ο συνεχής, λεπτομερής και απρόσκοπτος έλεγχος για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, αφού είμαστε οι πρώτοι που τονίζουμε την ανάγκη προφύλαξης των πόρων από καταχρήσεις και υπερτιμολογίσεις.

Για τα ζητήματα που αφορούν στον τομέα των φαρμάκων, η ΕΣΕ-ΟΣΑΚ σημειώνει ότι με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται από επίσημους κρατικούς φορείς και εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν πισωγύρισμα στις διαδικασίες των προσφορών.

«Διαδικασίες για τις οποίες οι Οργανωμένοι Ασθενείς πάλεψαν για να εξαλείψουν αφού μέσω αυτών, οι ασθενείς και οι ιατροί είχαν στη διάθεση τους μόνο τη φθηνότερη επιλογή φαρμάκων και οι ασθενείς καλούνταν στη συνέχεια να καταβάλουν από την τσέπη τους μεγάλα χρηματικά ποσά για να εξασφαλίσουν σκευάσματα, τα οποία στην προ-ΓεΣΥ εποχή δεν διέθεταν τα κρατικά φαρμακεία, τα οποία ήταν τα μόνα φαρμακεία που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή», προστίθεται.

Τέλος, η ΕΣΕ – ΟΣΑΚ, επισημαίνει ότι οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα το ΓεΣΥ δεν είναι καθόλου τυχαίες σε σχέση με την πρόνοια της νομοθεσίας που διέπει την εφαρμογή του Συστήματος και προβλέπει επαναξιολόγησή του ανά τριετία, αφού όπως σημειώνει, κάποιοι θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για να εφαρμόζουν τα σταθερά σχέδια τους για αλλαγή της φιλοσοφίας του Συστήματος και ένταξη επικίνδυνων προνοιών οι οποίες θα το καθιστούν πολυασφαλιστικό, παρά μονοασφαλιστικό και αλληλέγγυο όπως είναι σήμερα.