Η Σύνοδο Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατηγορεί το Πατριαρχείο Ρωσίας για δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική

imagew«Δεχόμεθα ανάδελφον κτύπημα υπό των ομοδόξων Ρώσων» αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που καταδίκασε σήμερα εν Συνόδω την «αντικανονική και αντιεκκλησιαστική εισπήδηση του Πατριαρχείου της Ρωσίας». Η Αλεξανδρινή Εκκλησία διαμαρτύρεται ότι η Μόσχα με τις κινήσεις της προχωρά στη δημιουργία «καινοφανών εκκλησιαστικών μορφωμάτων» στην Αφρική.

Την επίσημη ανακοίνωση ανέγνωσε από την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, παρουσία του Μητροπολίτη Τριπόλεως Θεοφύλακτου και του Μητροπολίτη Καμπάλας (Ουγκάντα) Ιερωνύμου.

Στην ανακοίνωση αυτή, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας αναφέρεται σε «αήθη εισβολή» του Πατριαρχείου Ρωσίας που εφάρμοσε «αιφνιδιαστικά», μέσα από την οποία, η Μόσχα επιχειρεί «εξαγορά ιθαγενών Κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

«Η Σύνοδος της Ιεραρχίας τού Αλεξανδρινού Θρόνου, μετ’ εμπόνου εκπλήξεως διαμαρτύρεται προς τον Πατριάρχην Ρωσσίας καί την περί αυτόν Σύνοδον. Εκπλήξεως μεν διότι δι’ ημάς ‘επομένους τοίς Αγίοις Πατράσιν ημών’, τα όρια της κάθε αδελφής τοπικής Εκκλησίας είναι σαφή, γεωγραφικά και χαρτογραφημένα υπό Οικουμενικών Συνόδων και αξιοσέβαστα. Διαδηλούμεν δε ότι εν τη πράξει ουδέποτε ενεπλάκημεν εις τα όρια οιασδήποτε τοπικής αδελφής Εκκλησίας, πολλώ δε μάλλον εις τα της Ρωσσικής Εκκλησίας. Τούτο δε, όχι μόνον διότι αλλοιώνεται τοιουτοτρόπως το μήνυμα της ευαγγελικής αγάπης, αλλά και διότι αγωνιζόμενοι επί αιώνας και συμβιούντες μετά διαφόρων ομολογιών και Θρησκειών εν πνεύματι αλληλοσεβασμού και κατανοήσεως, δεχόμεθα ανάδελφον κτύπημα υπό των ομοδόξων Ρώσσων», τονίζεται εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζει ότι οι κινήσεις εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην αφρικανική ήπειρο και «η προσπάθεια αλλοιώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας» εκπορεύονται από «λόγους εμπαθείς και μεμολυσμένους» εκ του καταδικασθέντος ‘ιού του εθνοφυλετισμού’ που καταδίκασε η Σύνοδος του 1872. Λέει επίσης ότι οι εν λόγω αποφάσεις του Πατριαρχείου της Ρωσίας παραπέμπουν σε «παραμέτρους νέο-αποικιοκρατίας» και «διεκδίκησης παγκοσμίου πρωτοκαθεδρίας» που δε συμφωνούν με την Ορθόδοξη παράδοση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναμένεται να αποστείλει άμεσα επιστολές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλους τους Προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών, κάνοντας αναφορά σε «λοιμική σύγχυση» που διασπείρεται στους πιστούς Αφρικανούς.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καταλήγει λέγοντας ότι θα εφαρμοστούν «πιστά και άμεσα» οι θείοι και εκκλησιαστικοί κανόνες της Εκκλησίας προς τους παραβάτες.