Θέσεις κομμάτων για την έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ για κυπριακό

Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους σχολιάζουν  την τελευταία έκθεση του Γ.Γ.του ΟΗΕ για το κυπριακό.

ΔΗΚΟ

H παγίωση των ίσων αποστάσεων και η εξισορρόπηση των ευθυνών για τη μη επίλυση του Κυπριακού, υποθάλπουν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Αφήνουν δε στο απυρόβλητο την παράνομη, επιθετική και επεκτατική της συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.
Αυτή τη φορά η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ακόμη χειρότερη για την Κυπριακή Δημοκρατία και ελληνοκυπριακή πλευρά αφού ενώ αναφέρεται σε αποκλίσεις από τη βάση των συνομιλιών, ουδεμία ρητή αναφορά κάνει για την απαράδεκτη απόκλιση της τ/κ πλευράς η οποία χέρι-χέρι με την Τουρκία απαιτούν απροκάλυπτα λύση δύο κρατών.
Την ίδια ώρα που απουσιάζουν σημαντικές αναφορές, το περιεχόμενο της έκθεσης αναλώνεται στον μεγαλύτερο του βαθμό στις τεχνικές επιτροπές ως εάν αυτές θα μπορούσαν ποτέ να υποκαταστήσουν τη λύση που προνοούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο.

Η τελευταία σειρά εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση. Είναι πλέον προφανές ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αδυνατεί να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη (όπως και την ΕΕ) για όλα όσα η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να διεκδικεί.

ΕΔΕΚ

Το ότι στην έκθεση του ΓΓ τηρούνται και πάλι ίσες αποστάσεις και η Τουρκία αφήνεται στο απυρόβλητο για τα εγκλήματα που έπραξε και πράττει, για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τα όσα έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας γύρω από τις παρασκηνιακές κινήσεις των Βρετανών, επιβάλλουν η κυβέρνηση να διεκδικήσει τον τερματισμό της εμπλοκής των Βρετανών.
Η Λευκωσία πρέπει να διεκδικήσει να αφαιρεθεί από τους Βρετανούς η πρωτοβουλία διαμόρφωσης των εκθέσεων του ΓΓ, των ψηφισμάτων και αποφάσεων από τη στιγμή που είναι εμπλεκόμενο μέρος και έχει ευθύνη στην δημιουργία του κυπριακού ζητήματος. Θα μπορούσε να εξεταστεί η εμπλοκή της Γαλλίας στη σύνταξη των εκθέσεων του ΓΓ.

ΑΚΕΛ

Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να προβληματίσει και να ανησυχήσει τους πάντες και πρωτίστως την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για «μια από τα ίδια», αλλά για μια νέα αρνητική εξέλιξη.
Την ώρα που το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ προωθεί τετελεσμένα στο Βαρώσι και επιμένει στην απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών, ο ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά επιμερίζει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στην Έκθεση δεν γίνεται αναφορά ούτε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά ούτε καν στη βάση λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Καταγράφεται μάλιστα κίνδυνος να αχρηστευθούν ακόμα και επιτευχθείσες συγκλίσεις στο Κυπριακό, αφού δίπλα στις διχοτομικές τουρκικές θέσεις καταγράφονται σε παράρτημα της έκθεσης και όλες οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη, όπως η περιβόητη επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 που και αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Τέλος, όπως είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, η απόφασή της να εγκαταστήσει συρματόπλεγμα μέσα στη νεκρή ζώνη, έστειλε επικίνδυνα μηνύματα και την οδήγησε σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ και την Ειρηνευτική του Δύναμη στην Κύπρο.
Για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα τα προηγούμενα χρόνια. Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας στο Κυπριακό, γιατί τα πράγματα οδηγούνται στην ολέθρια εξέλιξη της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας που είναι θανάσιμος κίνδυνος για το λαό μας και τις επερχόμενες γενιές.