Τα ίχνη δεινόσαυρου που έζησε πριν από 200 και πλέον εκατ. χρόνια ανακαλύφθηκαν σε παραλία στην Ουαλία


 
imagewΤα ίχνη του πρώτου δεινόσαυρου που πιστεύεται ότι έζησε πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια,  ανακαλύφθηκαν σε παραλία στην Ουαλία, μεταδίδει το CNN.

Παλαιοντολόγοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι τα αποτυπώματα, που χρονολογούνται από την Τριασική περίοδο, πιστεύεται ότι ανήκουν σε πολύ πρώιμο συγγενή σαυρόποδων.

«Γνωρίζουμε ότι τα πρώιμα σαυρόποδα ζούσαν στη Βρετανία εκείνη την εποχή, καθώς τα οστά της Camelotia, ενός πολύ πρώιμου σαυρόποδου, βρέθηκαν στο Σόμερσετ σε βράχους που χρονολογούνται στην ίδια περίοδο», δήλωσε η δρ Susannah Maidment, παλαιοντολόγος στο Μουσείο.

Συμπλήρωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν τα ίχνη ανήκουν σε αυτό το είδος , αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις προς τούτο.

Η δρ Maidment και ο συνάδελφός της, καθηγητής Paul Barrett, έλαβαν αρχικά εικόνες από τα ίχνη στην παραλία στο Penarth, από έναν ερασιτέχνη παλαιοντολόγο το 2020. Στην αρχή, ήταν δύσπιστοι για τα ευρήματα.

«Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις από μέλη του κοινού για πράγματα που θα μπορούσαν να είναι μονοπάτια, αλλά πολλά είναι γεωλογικά χαρακτηριστικά που μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με αυτά», είπε η Maidment.

Ο χώρος είχε επιθεωρηθεί προηγουμένως από τη Σίντι Χάουελς, μια παλαιοντολόγο από το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας, από μια γαλλική ομάδα και μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Η Maidment και ο Barrett πήγαν στην τοποθεσία για να ερευνήσουν τα κομμάτια και να καταγράψουν μετρήσεις.

Εξήγησαν ότι τα ευρήματα στο Penarth ήταν σταθερά σε απόσταση μεταξύ τους για να υποδηλώνουν ένα ζώο που περπατά.
Αυτά και άλλα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να αποκαλύψουν πληροφορίες για τις ιδιότητες της συμπεριφοράς των δεινοσαύρων, όπως το πώς περπατούσαν και ταξίδευαν σε κοπάδια.