Κατεχόμενα:Μαζική διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια και την φτώχεια

Για χιλιάδες εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την «βουλή» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν 9 συνδικάτα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση που προκαλεί η συναλλαγματική κρίση, κάνουν λόγο τ/κ ιστοσελίδες.

Οι 9 συντεχνίες πορεύθηκαν από τα γραφεία των οργανώσεών τους στην κατεχόμενη Λευκωσία προς την «βουλή». Επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους και οι αυξήσεις στις τιμές που επέφερε η μείωση της αξίας της ΤΛ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των εκπαιδευτικών οργανώσεων KTOEÖS και KTÖS, η μεγαλύτερη συντεχνία των «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS, η DEV-İŞ, η KOOP-SEN των εργαζομένων στα συνεργατικά ιδρύματα, η VERGİ-SEN στο «τμήμα φόρου», η ÇAĞ-SEN των εργαζομένων στο «δημόσιο», η GÜÇ-SEN των εργαζομένων στα «τελωνεία» και οι εργαζόμενοι στους «δήμους», BES.

Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών KTOEÖS και KTÖS έκαναν σήμερα στάσεις εργασίας, όπως και οι εργαζόμενοι στο «τμήμα φόρου» και στα «τελωνεία». Τα μέλη της ÇAĞ-SEN κατήλθαν σήμερα σε ολοήμερη απεργία.

Μπροστά στη «βουλή» βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και υποψήφιοι «βουλευτές» του κόμματός του.  Εκεί ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζιγίτ και ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Τσακιτζί.

Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα όπως «Θα νικήσουμε αντιστεκόμενοι», «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη» ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τέλειωσε το γκάζι και η υπομονή μας», «Σταθερό νόμισμα», «Όχι στην φτωχοποίηση».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, Οζάν Ελμαλί κάλεσε την «κυβέρνηση» να δει τον «λαό» και όχι την οροσειρά του Ταύρου στην Τουρκία (ΣΣ: ανάρτηση στο τουίτερ που είχε κάνει πριν μέρες ο Ερσίν Τατάρ ότι φαίνονται καθαρά τα βουνά του Ταύρου, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις).

Ο Ελμαλί πρόσθεσε ότι φόρος εισοδήματος αποκόπτεται κι από αυτούς που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό. «Δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά». Κάλεσε δε την «κυβέρνηση» να κάνει ρυθμίσεις στο φόρο που να περιλαμβάνει του πλέον πλούσιους.

Αίτημά τους, ανέφερε, είναι να γίνουν διορθώσεις όσον αφορά τις τιμές και την ΑΤΑ, η οποία να καθορίζεται κάθε δύο μήνες.

Ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πίστη μας και την τουρκοκυπριακή μας ταυτότητα. Θέλουμε να ζούμε σε αρμονία με την διεθνή κοινότητα». Απευθυνόμενος δε προς την Τουρκία είπε ότι η τ/κ κοινότητα δεν είναι ζητιάνοι και «αυτοί που μας έφεραν σε αυτό το χάλι πρέπει να ντρέπονται». Ακολούθησαν συνθήματα όπως «Άγκυρα πάρε το χέρι σου από πάνω μας».

Με παρότρυνση δε του κ. Ελτζίλ οι παρευρισκόμενοι έκαναν το σήμα της νίκης προς το γραφείο του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος προ καιρού είχε επικρίνει αυτούς που το έκαναν.