Μήνυμα Προέδρου στους Τ/κ ότι όσο εξαρτώνται από την Τουρκία θα υποφέρουν όπως ο τουρκικός λαός

Μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους να «συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι όσο imagewεξαρτώνται, και θα εξαρτώνται, από την Τουρκία θα υποφέρουν από τα ίδια που υποφέρει ο τουρκικός λαός, έστειλε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι οι Τ/κ «είναι η ώρα να κατανοήσουν ότι με τους Ελληνοκύπριους έχουν πολύ περισσότερα να μοιραστούν παρά με την Τουρκία».

«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής της αποφασιστικότητας και της πολιτικής μας βούλησης μέσα από συγκεκριμένες και πολλές φορές κατακριτέες υποχωρήσεις, που έχουμε κάνει προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε την ειρηνική συμβίωση, θέλουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν μαζί να πάμε μπροστά», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΒΕ.

Ανέφερε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι «ένας στόχος, ένα όραμα» που έθεσε από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας και εκδήλωσε κατά τη διάρκεια των χρόνων που εμπλέκεται στην πολιτική.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ο στόχος της Τουρκίας παραμένει αμετάθετος και εκδηλώνεται και υλοποιείται, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «μέσα από συγκεκριμένες πράξεις όπως καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, είτε αυτές αφορούν τις παρεμβάσεις στην ΑΟΖ είτε στην άρση του στάτους κβο της Αμμοχώστου είτε στις δωρεές ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Καρπασία για περαιτέρω στρατικοποίηση της Κύπρου είτε τις απειλές που ακούμε είτε τις νέες θέσεις που αξιώνουν για τη λύση δύο κρατών».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η δική του θητεία «τερματίζεται οριστικά με την λήξη της παρούσας πενταετίας» και «την 1η Μαρτίου του 2023 παραδίδω την προεδρία».

Επίσης, απευθυνόμενος στα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα συμβάλουν σημαντικά στην κοινή επιδίωξη, στην οικονομική ανάπτυξη, στην ευημερία του τόπου, γενικότερα στα βήματα που πρέπει να κάνουμε μπροστά».

«Πραγματικά το πολιτικό σύστημα, μη εξαιρουμένης της εκτελεστικής εξουσίας κάπου έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να λέμε ότι θέλουμε σύγχρονο κράτος, αλλά όταν έρθει η ώρα των μεταρρυθμίσεων με προσχηματικούς τρόπους να αναβάλλεται η μια μετά την άλλη μεταρρύθμιση».

Δεν μπορεί, συνέχισε, «να λέμε ότι θέλουμε πάταξη της διαφθοράς και να εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής αυτών που κρίνουν και επικρίνουν για δήθεν ύπαρξη της διαφθοράς να αρνούνται να ψηφίσουν εκείνα τα νομοθετήματα που επιτέλους θα επιβάλουν τη διαφάνεια, θα επιβάλουν τη λογοδοσία, θα ελέγξουν τους όσους είναι υπόλογοι και που πρέπει να είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό και τη νομοθετική εξουσία».

Αναφέροντας ότι «έφτασε η ώρα επιτέλους της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «φανταστείτε να αναμένει κάποιος 12 ή 15 χρόνια για να του απονεμηθεί δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως «αυτή δεν είναι δικαιοσύνη».

«Φανταστείτε να έχουμε το σύστημα που καταγράφεται και όλοι με κριτική διάθεση το αντιμετωπίζουμε, οι εξαίρετοι των εξαιρέτων, οι προαγωγές όχι με βάση την αξία αλλά με βάση την ηλικία», ανέφερε και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να πάει μια χώρα μπροστά με ανάλογο σύστημα».

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «δεν μπορεί να μετατρέπονται οι ανάγκες του κράτους σε ανάγκες των κομμάτων» και «δεν μπορεί ο στόχος να είναι πόσους περισσότερους δήμους θα έχει ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ ή τα λοιπά των κομμάτων».

«Η ουσία πρέπει να παραμείνει μια, ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης, αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιτέλους εξυπηρέτηση των πολιτών, εξυπηρέτηση του κράτους», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ακολουθεί «με κάθε προσπάθεια μια συναινετική τακτική» έτσι ώστε να είναι σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και πρόσθεσε ότι «είναι χρήσιμες οι πολιτικές δυνάμεις, συμβάλλουν με τις ιδέες, με την κριτική, με τη συνεισφορά τους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες αγκυλώσεις».

«Έχουμε το προεδρικό σύστημα, ο λαός εκλέγει εκτελεστική εξουσία, η οποία μπορεί να έχει ήδη σταθερότητα διακυβέρνησης δεν δίδει όμως πλειοψηφία στην υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου», σημείωσε.

Συνεπώς, συνέχισε, «αν είναι κάτι που θέλω να παρακαλέσω είναι εξ ανάγκης που είμεθα υποχρεωμένοι όλοι να συμβιβαζόμαστε, η απόλυτη άποψη έχει από χρόνια πλέον και πρέπει να παύσει να κυριαρχεί και να καθοδηγεί τις σκέψεις μας έτσι ώστε να κατορθώσουμε να δικαιώσουμε και να δικαιωθούμε».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην ισχυροποίηση της οικονομίας και επίτευξης βιώσιμης, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για τον θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό είναι το Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο».

Ανέφερε ότι το σχέδιο «αποτελεί το καθοδηγητικό εργαλείο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που όχι μόνο θα εκσυγχρονίσει πλήρως το κράτος, προσαρμόζοντας το στα δεδομένα του αύριο, αλλά και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του όλου κοινωνικό-οικονομικού συστήματος για αντιμετώπιση απρόβλεπτων προκλήσεων».

Εστιάζοντας στους πυλώνες που άπτονται των δραστηριοτήτων του ΚΕΒΕ και έχουν ευρύτερη επέκταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα διατεθούν πέραν των 540 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση, με πράσινες επενδύσεις και ώθηση σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα προάγει, όπως είπε, τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καινοτομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ενδεικτικά, ανέφερε πως προβλέπονται μεταξύ άλλων σχέδια χορηγιών για ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, σχέδια χορηγιών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου γεωργικών προϊόντων, επιδότηση συμμετοχής επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις και κονδύλια για δημιουργία συμπράξεων στον επιχειρηματικό τομέα.

Αναφορικά με το θέμα των εξαγωγών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός πως οι προσπάθειες μας, όπως είπε, για ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και αύξηση των εξαγωγών, μέσω, μεταξύ άλλων, της νέας εμπορικής πολιτικής 2021-2023 για περαιτέρω προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, την επιδότηση συμμετοχής κυπριακών επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις και αναβάθμιση του Export Help Desk, έχουν φέρει αποτελέσματα.

Ανέφερε επίσης ότι συναφές με το προαναφερθέν είναι η προκήρυξη τον Αύγουστο του 2021, διαγωνισμού για τη δημιουργία brand “Made in Cyprus” – να καθιερωθεί δηλαδή ότι επιτέλους κάποια προϊόντα παράγονται και είναι προϊόντα της Κύπρου –  για τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, με στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, που θα ενισχύουν την αναγνωσιμότητα τους στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και η προκήρυξη διαγωνισμού τον Νοέμβριο του 2021 για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.

Πέραν τούτων, συνέχισε, βασική στόχευσή μας αποτελεί η ενίσχυση των μέχρι στιγμής ενεργειών μας σχετικά με τη μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, επιπλέον των υφιστάμενων ελκυστικών φορολογικών και άλλων επιχειρηματικών κινήτρων, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά η νέα εθνική στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, που έχουμε προσφάτως ανακοινώσει.

Η εν λόγω στρατηγική, χωρίς να αποκλείει καμιά των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «εστιάζει ιδιαίτερα την προσοχή στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτός της Υψηλής Τεχνολογίας, της Ναυτιλίας, της Καινοτομίας, της Έρευνας και Ανάπτυξης, και της Βιογενετικής και Βιοτεχνολογίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι δράσεις που περιλαμβάνει η στρατηγική αυτή ως επίσης τα φορολογικά και τα λοιπά κίνητρα που παρέχει,  αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τις άδειες διαμονής και απασχόλησης, τη φορολογική μεταχείριση, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, την ενίσχυση του Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης Εταιρειών, καθώς και την προβολή της χώρας μας ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις.