Έξι μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Έξι επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έτσι imagewώστε να παραμείνει σε λειτουργία η κοινωνία και η οικονομία, πήρε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα, μετά τη συνεδρία του σώματος, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλας, από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, όλοι ανεξαρτήτως οι επιβάτες που εισέρχονται στην Κύπρο θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό PCR test με το κόστος των 15 ευρώ να το επιβαρύνεται ο επιβάτης.

Δεύτερο, από τις 6 Δεκεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου θα γίνεται τηλεργασία για ποσοστό 20% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών. Ο Υπουργός διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

Τρίτο, από τις 6 Δεκεμβρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου αναστέλλονται οι παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, τέταρτο, από 6 Δεκεμβρίου ως τις 10 Ιανουαρίου 2022 αναστέλλονται όλες οι χριστουγεννιάτικες ή άλλες εκδηλώσεις εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων. Πέμπτο, όπως είπε ο Υπουργός, για τις οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από Δήμους, Κοινότητες, χώρους θρησκευτικής λατρείας θα επιτρέπεται η διοργάνωση υπό την ευθύνη των τοπικών αρχών και διοργανωτών για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Διευκρίνισε πως σε περίπτωση μη τήρησης των πρωτοκόλλων, θα αναστέλλονται οι εκδηλώσεις.

Έκτο μέτρο αποτελεί η σύσταση για μη διεξαγωγή όλων των σχολικών εκδρομών από ιδιώτες. Ήδη, όπως είπε, με προηγούμενες αποφάσεις έχει ανασταλεί η διεξαγωγή των σχολικών εκδρομών.

Ο κ. Χατζηπαντέλας αναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμών, είπε πως η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για εμβολιασμό σε όλες τις επαρχίες, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Αυτό διαπιστώνεται, όπως είπε, από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Τόνισε πως τις τελευταίες 10 ημέρες, περίπου 10 χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να λάβουν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ 70 χιλιάδες άτομα έσπευσαν να λάβουν την 3η ενισχυτική δόση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, την Παρασκευή όλος ο πλανήτης τέθηκε σε επιφυλακή υπό το φως των νέων δεδομένων που παρουσιάστηκαν μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», που έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές ανά το παγκόσμιο. «Είναι χρέος μας ως Υπουργείο Υγείας και ως Κυβέρνηση να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις αυτές, με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των ευάλωτων ομάδων», είπε.

Σε ό,τι αφορά την εβδομάδα 20 μέχρι 26 Νοεμβρίου, ο Υπουργός σημείωσε πως ποσοστό 26% των θετικών κρουσμάτων αφορά ανήλικα πρόσωπα. Είναι για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, που το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών, προχώρησε στη λήψη προστατευτικών μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών, αλλά και για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία.

Ο Υπουργός σημείωσε στη συνέχεια πως η κυβέρνηση σέβεται την αντίθετη άποψη και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, ωστόσο, καταδικάζει έντονα  κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι σωματική, είτε λεκτική είτε ψυχολογική, με γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με τα οδοφράγματα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως ήδη υπάρχει μια απόφαση σε ισχύ και θα συνεχίσει να είναι. Οσον αφορά τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι αυτοί θα κάνουν το PCR στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο τους. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα ενημερώνονται άμεσα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ η σύσταση είναι να μην κυκλοφορούν πριν λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ.

Σχετικά με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και στο κατά πόσον, για παράδειγμα, εταιρείες που επιθυμούν να διοργανώσουν πάρτι, θα μπορούν να το πράξουν, ο Υπουργός είπε αν μια εταιρεία επιθυμεί να διοργανώσει ένα πάρτι σε εστιατόριο ή κάπου αλλού θα δικαιούται να το κάνει νοουμένου πως θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα που έχουν σχέση με τους χώρους εστίασης.

Διευκρίνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία θα επιτρέπονται αρκεί να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Είπε ακόμα, πως στα ξενοδοχεία δικαιούται να μείνει κάποιος με το υφιστάμενο safepass και από τη στιγμή που θα μένει εκεί θα δικαιούται να επισκέπτεται τους χώρους εστίασης. Αν κάποιος όμως, πρόσθεσε, δεν είναι ένοικος του ξενοδοχείου και δεν είναι εμβολιασμένος δεν θα δικαιούται να χρησιμοποιεί τους χώρους εστίασης. Σημείωσε επίσης πως δεν εξετάζεται να αλλάξει ο ηλικιακός περιορισμός των 12 ετών και άνω.

Σε σχέση με τη λειτουργία των Εκκλησιών, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως δεν αλλάζει τίποτε από το υφιστάμενο καθεστώς.

Σε ερώτηση για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αν έχει πάρει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως το θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου σήμερα στο Υπουργικό αλλά ούτε έχει πάρει τη γνωμάτευση ακόμα.

Διευκρινιστικά, είπε πως έχει ζητήσει γνωμάτευση εάν μπορεί να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες πληθυσμού με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Βουλής.

Σε σχέση με το safePass και τη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ισχύ του μέχρι τους 9 μήνες, ο Υπουργός είπε πως το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών και αν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει ενημέρωση.

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι με τη λειτουργία των γυμναστηρίων, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ωστόσο πως έχει γίνει σύσταση στον ΚΟΑ για συχνούς ελέγχους και σε περίπτωση μη τήρησης των πρωτοκόλλων, η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στο κλείσιμο τους.

Σε σχέση με τη λειτουργία των χειρουργείων, ο Υπουργός είπε πως το Διάταγμα συμφωνήθηκε σε σύσκεψη την περασμένη Τρίτη και προνοεί μείωση των χειρουργείων ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες από τα ιδιωτικά νοσοκομεία έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης των κρατικών νοσηλευτηρίων να υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι ασθενείς να μεταφερθούν εκεί. Σημείωσε πως δεν θα ακυρωθούν όλα τα χειρουργεία αλλά τα «ψυχρά» χειρουργεία.