Υπέρ Αβέρωφ το Π.Γ. ΔΗΣΥ – αιχμές εναντίον Χριστοδουλίδη

906a155d7803c3aface6f79e5636b407Ο ΔΗΣΥ δεν θα στηρίξει για τις προεδρικές εκλογές κάποιον που θα λειτουργήσει εκτός των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος, ενώ το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε ομόφωνα απόψε να συγκαλέσει σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 12 Μαρτίου 2022, για επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει.

Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου μετά από την συνεδρία του ΠΓ, καθορίστηκε επίσης η 10η Ιανουαρίου 2022 ως η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους. «Παρέχεται έτσι πολύς χρόνος τόσο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όσο και για την επικοινωνία με τους 1800 και πλέον συνέδρους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκπροσώπους από όλες τις επαρχίες, τη νεολαία, την τοπική αυτοδιοίκηση και το σύνολο των νυν και πρώην πολιτειακών αξιωματούχων που προέρχονται από την παράταξη».

Η επιλογή του προσώπου, συνέχισε ο κ. Δημητρίου, θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία, όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του ΔΗΣΥ.

«Πρόκειται για μια ανοικτή, διαφανή και δημοκρατική διαδικασία που διαφυλάσσει την ενότητα και τη σύμπνοια της παράταξής και μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για την Κύπρο του αύριο. Παράλληλα, επιτρέπει στη κυβέρνηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη να συνεχίσει να προωθεί το μεταρρυθμιστικό της έργο, με δεδομένη την πλήρη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο που ανήκει στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το Πολιτικό Γραφείο, πρόσθεσε, «αποφάσισε επίσης ομόφωνα να αποκλείσει τη στήριξη προσώπου που θα επιλέξει να λειτουργήσει εκτός των δημοκρατικών του διαδικασιών».

Στην πρότασή του για τις προεδρικές εκλογές που παρουσίασε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του  ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του κόμματος  εισηγήθηκε όπως να υποβληθούν οι υποψηφιότητες μέχρι 10 Ιανουαρίου και σε περίπτωση που είναι περισσότεροι από έναν το Ανώτατο Συμβούλιο να ψηφίσει για ανάδειξη του υποψηφίου των προεδρικών του 2023, στις 12 Μαρτίου.

 

Τι προηγήθηκε

Την πρότασή του παρουσίασε και ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Δημητρίου.

Ο κος Δημητρίου πρότεινε τη δημιουργία Μικτής Επιτροπής παρακολούθησης για αποφυγή εντάσεων όπως έγινε το 2002.

Σκοπός σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου να υπάρξει ένα αποτέλεσμα και όλα να κυλήσουν ομαλά.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως, «η διχόνοια δημιουργήθηκε όχι λόγω  ιδεολογικών και πολιτικών διαφωνιών αλλά είναι καθαρά υπόθεση προσωπικών φιλοδοξιών, για να μην πω υπόθεση πασαρέλας».

«Θα συνέλθουμε τον Μάρτιο. Μέχρι τότε να αφήσουμε τη διχόνοια γιατί αν συνεχιστεί οι πληγές θα είναι τέτοιες που δεν θα μπορούν να επουλωθούν».

Από πλευράς της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε πως, «ήδη ακούγονται καμπανάκια διχόνοιας και είμαι η πρώτη που λέω ότι αυτό το κόμμα δίνει ευκαιρίες . Αυτό το κόμμα έχει διαδικασίες και πρέπει να τηρηθούν όπως επιβάλλει η δημοκρατία»

Γραπτώς οι θέσεις Χριστοδουλίδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήταν παρών στη συνεδρία γιατί ήταν  ομιλητής σε εκδήλωση της Ισραηλινής Πρεσβείας και στη συνέχεια σε παρουσίαση βιβλίου.

Στην επιστολή του προς το Πολιτικό Γραφείο ο κος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι θεωρεί πρόωρη την έναρξη της συζήτησης των εσωκομματικών διεργασιών για τις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Στην επιστολή του, η οποία   διαβάστηκε  ενώπιον των μελών αναφέρει μεταξύ άλλων πως θεωρεί πρόωρη την έναρξη της συζήτησης των εσωκομματικών διεργασιών για τις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Σημειώνει επίσης πως «λαμβάνοντας υπόψιν την βασική αρχή του ΔΗΣΥ για περιορισμό της χρονικής διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που αναμφίβολα λειτουργεί εις βάρος της υλοποίησης του Κυβερνητικού έργου όπως επίσης και το γεγονός ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει μπροστά της άλλους 14 μήνες που ισοδυναμούν με το ¼ της θητείας της, θεωρώ εκτός από πρόωρη και μη επωφελή την οποία έναρξη των σχετικών με τις Προεδρικές εκλογές εσωκομματικών διαδικασιών στο παρόν στάδιο…».

Έντονος ο Πετρίδης με Χριστοδουλίδη

Μετά την ανάγνωση των θέσεων του κ. Χριστοδουλίδη ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ζήτησε τον λόγο.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «είναι με έκπληξη που πληροφορηθήκαμε πως έχει ειλημμένες υποχρεώσεις ο κος Χριστοδουλίδης. Ποια ήθη του ΔΗΣΥ  επιβάλλουν τέτοιες συμπεριφορές; Ποιος άρχισε την πρόωρη προεδρολογία στο κόμμα;».

«Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται», είπε.