Είμαστε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον ηγετών ΕUMED

 

imagewΤη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τους ηγέτες των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUMED), μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε και στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου EUMED τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος «στις έκνομες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε επί εδάφους είτε επί θαλάσσης» και επίσης στις απαράδεκτες αξιώσεις της για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι συγκεκριμένες ενέργειες και αξιώσεις αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Η δική μας θέση είναι η αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, την οποία υιοθετούν και όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και για εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ομόφωνη θέση όλων των ηγετών της EUMED, όπως καταγράφεται στη Κοινή Διακήρυξή τους, το περιεχόμενο της οποίας «επιβεβαιώνει εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την πατρίδα μου», όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Σύνοδος EUMED επιβεβαιώνει την προσήλωση των χωρών του Νότου της ΕΕ στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δίνοντας «την ευκαιρία, μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο, επανακαθορισμού των κοινών μας στόχων, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που όχι μόνο ως Ευρώπη, αλλά και η νότια γειτονία αντιμετωπίζει».

Όπως ανέφερε, οι τακτικές συναντήσεις του συγκεκριμένου φόρουμ και ο συντονισμός μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών «συνιστούν σημαντικό εργαλείο, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν υπόψη και τη μεσογειακή διάσταση».

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Αναστασιάσης σημείωσε ότι συμφωνήθηκε η επίσπευση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων και η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των μεσογειακών κρατών-μελών.

«Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει, σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε και το ζήτημα του μεταναστευτικού, για το οποίο, όπως είπε, «όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν και που σίγουρα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις χώρες πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων πάντοτε, δυστυχώς, και η Κύπρος που δέχεται προσφυγικές ροές κυρίως από την Τουρκία».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά το Αφγανιστάν, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Τυνησία, ως ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής χαιρετίσαμε την πρόσφατη επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, μεταφέροντας την ετοιμότητα της Ένωσης να στηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Επιπλέον, τόνισε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, με κατεύθυνση την ενίσχυση των υφιστάμενων οργανισμών υγείας της Ένωσης και τη δρομολόγηση δημιουργίας οργανισμού για ιατρική έρευνα και καινοτομία.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι συζητήθηκε και «η ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με την Ανατολική Γειτονία, μέσω υλοποίησης των απορρεόντων του περσινού Υπουργικού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο, αλλά ιδιαιτέρως και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία και η γαλάζια οικονομία».