Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας για το Σύμφωνο AUKUS


 

imagewΤη δημιουργία τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, το σύμφωνο “AUKUS” ανακοίνωσαν χθες η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι με γνώμονα τα μόνιμα ιδανικά και την κοινή τους δέσμευση για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους διεθνείς κανόνες, αποφάσισαν να εμβαθύνουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία και κοινή συνεργασία για την ασφάλεια.

Στόχος της συνεργασίας AUKUS, είναι οι κυβερνήσεις των τριών κρατών να ενισχύσουν και να προωθήσουν τη βαθύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της βιομηχανίας, της ασφάλειας και της άμυνας. Ως πρώτη πρωτοβουλία στο πλαίσιο της AUKUS, τα κράτη, αναγνωρίζοντας την κοινή τους ναυτική παράδοση και ιστορία, δεσμεύθηκαν σε μια κοινή προσπάθεια υποστήριξης της Αυστραλίας στην απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων για το Βασιλικό Ναυτικό της, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόκτηση των πυρηνικών υποβρυχίων για την Αυστραλία αποτελεί μια κίνηση με κοινό όφελος, με τα τρία κράτη να δηλώνουν ότι στόχος τους είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού. Η μοναδική χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν μοιραστεί κατά το παρελθόν αυτή την τεχνολογία  είναι η Μεγάλη Βρετανία το 1958, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως θεμελιώδη απόφαση.