Yπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και διαμαρτυριών συνεδριάζει σήμερα στη Λευκωσία το Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ.

Κάτω αό δρακόντεια μέτρ ασφαλείας και έντονων διαμαρτυριών συνεδριάζει σημερα και αύριο στη  Λευκωσία  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της απόφαση της ΕΚΤ να διοργανώνονται ετησίως δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου εκτός Φρανκφούρτης.Draghi announces landmark quantitative-easing programme

Στην Κύπρο εκτός από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα βρεθούν και οι υπόλοιποι 17 κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της ευρωζώνης.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές του ΔΣ για να προετοιμάσουν την αυριανή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία” στη Λευκωσία. Μετά τη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο από την Κύπρο λεπτομέρειες καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους ύψους 1,1 τρισ. Ευρώ, με στόχο να κτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας.

Την ίδια ώρα θα συζητηθούν και το ελληνικό ζήτημα και το τί θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ` επέκταση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που όπως ανακοινώθηκε χθες στα 87,4 δισ. ευρώ έφθασε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα (ΕΚΤ – ΕLΑ) στο τέλος Ιανουαρίου, από 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012. Τα μέλη του Δ.Σ. της ευρωπαϊκής τραπεζικής Αρχής καλούνται επίσης να αποφασίσουν αν θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ή όχι.

Παράλληλα σήμερα στις 17.00 η Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί» θα πραγματοποιήσει έξω από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο μεγάλη παγκύπρια κοινωνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας με την ευκαιρία της εκεί συνεδρίας της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στο συλλαλητήριο αναμένεται να συμμετάσχουν πέραν από τις 18 οργανώσεις οι οποίες συνθέτουν την πλατφόρμα και οργανώσεις από το εξωτερικό, κυρίως από τις χώρες του μνημονίου.

Στις 19.00 σήμερα Πρόεδρος Δημοκρατίας θα δεχθεί τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στις 20.00 θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Ντράγκι και των άλλων Διοικητών της Κεντρικών Τρπαεζών της Ευρώπης.