Δύο ηχηρά “όχι” από τη Ρωσία για το Βαρώσι και για τη διχοτόμηση της Κύπρου

 

imagewΤον έντονο προβληματισμό της Ρωσίας για την ανακοίνωση της άρσης του στρατιωτικού καθεστώτος του 3,5% της περιοχής των Βαρωσίων, εξέφρασε η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, η κ. Ζαχάροβα είπε την Πέμπτη ότι η Μόσχα λέει δύο ηχηρά «όχι»: Το πρώτο αφορά την αλλαγή του στρατιωτικού καθεστώτος των Βαρωσίων και το δεύτερο αφορά την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου, τονίζοντας
την ανάγκη σεβασμού των διεθνών κανόνων.

Αναλυτικότερα, η κ. Ζαχάροβα είπε πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο και τα Βαρώσια και εκφράζει τη σοβαρή  ανησυχία της για «απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Όπως είπε, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν δυσκολίες στην επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Επίσης, η εκπρόσωπος τ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επανέλαβε  την πάγια θέση της Μόσχας για μια λύση στο Κυπριακό που να εντάσσεται στο γνωστό διεθνές νομικό πλαίσιο.

«Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα της μονομερούς προσαρμογής των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων ή της αναθεώρησης του ρυθμιστικού μοντέλου, πιστεύουμε ότι η τελική λύση θα πρέπει να προκύψει από τις ίδιες τις κοινότητες, χωρίς εξωτερική πίεση ή επιβολή τετελεσμένων συνταγών. Η Ρωσία υποστήριξε με συνέπεια τις δραστηριότητες των δυνάμεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο» κατέληξε.