Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις τουρκικές εξαγγελίες για Βαρώσια

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για την δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου imagewΑσφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, με δήλωση του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, έκανε δήλωση εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση “βαθιάς ανησυχίας”.

Παράλληλα, τονίζει ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνεται ότι στην δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε “ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα”.

«Η δήλωση τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά εκ νέου την τουρκική πλευρά. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει επίσης την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ. Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού», υπογραμμίζουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας.

Στην Αθήνα σημειώνουν ότι η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού είναι αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σημειώνονται οι επαφές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και ο συνεχής συντονισμός μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Λευκωσία προχθές, όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους χθες. Επίσης, συγκρατείται η ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ορισμένα εκ των οποίων, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.